Rugova vraagt om ingrijpen in Kosovo

PRIŠTINA, WASHINGTON, 2 JUNI. Ibrahim Rugova, leider van de Albanezen in Kosovo, heeft het afgelopen weekeinde in gesprekken met president Clinton en de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, gepleit voor een “concrete internationale aanwezigheid” in Kosovo. Het geweld in de regio neemt intussen gestaag toe.

Rugova, die zich beschouwt als president van de door de Albanezen eenzijdig uitgeroepen 'Republiek Kosovo', werd vrijdag door president Clinton ontvangen, in wat algemeen wordt beschouwd als een Amerikaans signaal van steun voor de zaak van de Albanezen in de Servische provincie. Bij die gelegenheid zei Clinton zich serieuze zorgen te maken over Kosovo en met de Europese bondgenoten te overleggen over “een snel en krachtig antwoord” op het harde Servische optreden in de regio.

Gisteren zei Rugova in een gesprek met secretaris-generaal Annan dat onafhankelijkheid van Kosovo “de beste oplossing” van het probleem is. Die onafhankelijkheid, zei hij, zou de Balkan stabiliseren. Dat zou zelfs voor Servië gelden, “hoewel men er daar in het huidige stadium anders over denkt”. Als interim-maatregel zou in Kosovo “een of andere vorm van internationaal bestuur of een protectoraat” moeten worden ingesteld. Op een persconferentie bepleitte Rugova na afloop van zijn gesprek met Annan “een concrete internationale aanwezigheid” in Kosovo om een eind te maken aan de Servische onderdrukking en het bloedvergieten.

Het geweld in Kosovo neemt intussen gestaag toe. Zondag kwamen twee Servische politiemannen om het leven in gevechten met leden van de UÇK, het Kosovo Bevrijdingsleger. Volgens Albanese bronnen in de hoofdstad Priština zijn de afgelopen dagen achttien Albanezen gedood bij Servische acties. Het aantal vluchtelingen neemt snel toe. Sinds zondag zijn volgens de Albanese regering rond tweeduizend Albanezen uit Kosovo de grens met Albanië overgestoken, een record. Volgens de regering in Tirana is de golf van vluchtelingen het resultaat van “een consequent beleid van de autoriteiten in Belgrado”, wier einddoel de etnische zuivering van Kosovo zou zijn. De Albanese regering deed een dringend beroep op de Verenigde Staten, de Europese Unie, de Contactgroep voor ex-Joegoslavië en internationale organisaties om “krachtig tussenbeide te komen en de etnische zuivering van Kosovo tot staan te brengen”.

Carlos Westendorp, internationaal Bosnië-gezant, waarschuwde gisteren dat Kosovo “een kruitvat” is als gevolg van de “krachtige onderdrukking” door de Servische autoriteiten. “In Kosovo bestaat een potentieel explosieve toestand”, aldus Westendorp tijdens een toespraak in de Spaanse stad Salamanca. (Reuters, AFP, AP)