Ritzen geeft vijf hogere opleidingen gele kaart

ZOETERMEER, 2 JUNI. Demissionair minister Ritzen (Onderwijs) heeft dit jaar drie universitaire studies en twee opleidingen op hogescholen een 'gele kaart' gegeven. Als zij de kwaliteit van het onderwijs niet binnen een jaar verbeteren, dreigt het ministerie de opleidingen niet langer te bekostigen.

Het gaat om de universitaire studie elektrotechniek in Eindhoven en de universitaire lerarenopleidingen in Eindhoven en Delft. Daarnaast schiet in de ogen van Ritzen de studierichting 'creatieve therapie' op de hogescholen in Utrecht en Arnhem/Nijmegen tekort.

De opleiding aan de hogeschool Arnhem/Nijmegen heeft tot september de tijd het curriculum te verbeteren. Al eerder constateerde de Onderwijsinpectie dat de kwaliteit van de opleiding ondermaats was.

Het studieprogramma kenmerkt zich, zo schreef de inspectie, door een “te een hoog Libelle-niveau”.

Opmerkelijk is dat de Technische Universiteit Eindhoven met twee tekortschietende opleidingen begin vorige maand nog door het Duitse weekblad Der Spiegel werd uitgeroepen tot de beste technische universiteit van Europa. Het weekblad baseerde zich op een enquête onder studenten van de richtingen bouwkunde en elektrotechniek aan gerenommeerde Europese universiteiten.

De toewijzing van gele kaarten aan instellingen voor hoger onderwijs kwam in de openbaarheid doordat het maandblad HBO-Journaal met succes een beroep heeft gedaan op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Onder druk van dezelfde wet maakte Ritzen half april bekend welke opleidingen in het hoger onderwijs in 1996 en 1997 een gele kaart hebben gekregen.