Pro-Westerse president wint ruim in Montenegro

PODGORICA, 2 JUNI. De coalitie 'Voor een Beter Leven' van de pro-Westerse president van Montenegro, Milo Djukanovic, heeft zondag met een onverwacht ruime marge de Montenegrijnse parlementsverkiezingen gewonnen. De coalitie kreeg 49,5 procent van de stemmen.

De uitslag is een zware nederlaag voor de Joegoslavische president Slobodan Miloševic, die er alles aan heeft gedaan om een zege van Djukanovic te voorkomen. De Socialistische Volkspartij (SNP) van Miloševic' aanhanger Momir Bulatovic kreeg slechts 36,1 procent van de stemmen. De Liberale Alliantie, een partij die tot dusver nauw met Djukanovic samenwerkte, was met 6,5 procent de derde partij die de Montenegrijnse kiesdrempel van 3 procent wist te passeren. Djukanovic heeft met 42 of 43 zetels een absolute meerderheid in het 78 zetels tellende parlement van Montenegro.

Montenegro (600.000 inwoners) vormt met het 10 miljoen inwoners tellende Servië de Federale Republiek Joegoslavië. Ondanks het verschil in inwonertal hebben de twee republieken binnen de federatie een gelijke status. Zowel Montenegro als Servië heeft twintig zetels in het hogerhuis van de federatie.

Ruim een jaar geleden kwam het in Montenegro tot een breuk tussen de toenmalige president Bulatovic en de toenmalige premier Djukanovic. De aanleiding was Miloševic' streven de macht van de republieken te beknotten ten gunste van de federale president, hijzelf.

Djukanovic wil economische hervormingen en beëindiging van het isolement van Joegoslavië en hij verzet zich tegen de nationalistische politiek van Miloševic.

In oktober won Djukanovic nipt de presidentsverkiezingen in Montenegro. Twee weken geleden werd zijn rivaal Bulatovic ondanks Montenegrijns verzet premier van Joegoslavië. Sindsdien erkent Montenegro besluiten van de federale regering niet langer.

De aanhang van Djukanovic vierde zondagnacht in de hoofdstad Podgorica de overwinning met vreugdesalvo's, toeterende auto's en vendelgezwaai. De gevreesde straatrellen bleven uit.

Djukanovic bezwoer zijn uitgelaten aanhang dat de overwinning slechts het begin is. “Montenegro heeft bewezen dat het de wijsheid, vastberadenheid en moed heeft zich te verzetten tegen hen die haar in slavernij willen voeren”, zei hij. “Dit is het begin, nu zal de democratie in heel Joegoslavië triomferen.” Een woordvoerder van de SNP, de partij van zijn rivaal Bulatovic, liet gisteren weten dat zijn partij zich bij de nederlaag neerlegt.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft geen grote onregelmatigheden ontdekt.

“Over het algemeen geef ik deze verkiezingen een gezondheidsverklaring”, zei het hoofd van de OVSE-missie.

    • Coen van Zwol