President Havel heeft er genoeg van

BOEDAPEST, 2 JUNI. President Václav Havel van de Tsjechische Republiek heeft er eigenlijk genoeg van. Zijn werk als president verveelt hem, de politiek verveelt hem en van de Tsjechische media heeft hij al helemaal genoeg.

Een - bijna freudiaans - moment van onoplettendheid. Het gebeurde gisteren op kasteel Lany waar de Tsjechische president herstelt van zijn zware darmoperatie. De hele pers was aangetreden voor een saaie ministersontvangst. Na het officiële gedeelte werden de microfoons uitgeschakeld, althans bijna alle microfoons. Want één microfoon kon nog net opvangen hoe de president tussen neus en lippen door zijn hart luchtte. Een verslaggever van het commerciële televisiestation Nova vond de uitspraak pas toen hij in de studio zat te monteren. En nu weten alle Tsjechen het: de president baalt ervan.

Verrassend is de onbedoelde boodschap van Havel niet. De president heeft na zijn zoveelste operatie niet veel fut meer om de kar te trekken. Tsjechië staat aan de vooravond van vervroegde verkiezingen. Zaterdag nog waarschuwde Havel in zijn wekelijkse radiopraatje voor het bedenkelijke gehalte van de Tsjechische politiek. Tegelijkertijd opende hij persoonlijk de delicate discussie over zijn opvolging. Havel blijkt een lijstje met zeven namen te hebben.

Eentje heeft hij er alvast bekendgemaakt: die van Tomáš Halík, een 50-jarige theoloog en socioloog. Een man van onberispelijk moreel gedrag.