OM wil vervolging illegale stort Mobil

AMSTERDAM, 2 JUNI. Justitie stelt mogelijk vervolging in tegen oliemaatschappij Mobil Oil wegens omvangrijke milieufraude. Het bedrijf wordt ervan verdacht jarenlang “zeker vele tonnen” zwaar verontreinigd slib illegaal te hebben gestort. Dat heeft justitie in Amsterdam vanmorgen bevestigd.

Justitie wilde vanmorgen niets zeggen over de precieze omvang van de milieufraude. Het zou gaan om restafval uit olietanks, dat de afgelopen jaren zonder de juiste vergunningen is gestort bij het afvalbedrijf van de provincie Noord-Holland in Assendelft. Volgens een woordvoerder van het Amsetrdamse openbaar ministerie heeft Mobil Oil daarmee “groot financieel voordeel” behaald. Justitie kon nog niet zeggen of er ook een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de gang van zaken bij het betrokken afvalbedrijf.

Het onderzoek loopt naar de periode van 1993 tot nu. In oktober heeft de politie huiszoeking gedaan bij het overslagbedrijf van Mobil Oil in de Amsterdamse haven. De officier van justitie moet nog besluiten of hij de oliemaatschappij zal vervolgen of dat hij probeert met het bedrijf een schikking te treffen.

Mobil Oil wilde vanmorgen niet reageren op het onderzoek van justitie. Volgens een woordvoerder is het bedrijf officieel nog niet op de hoogte van de mogelijke aanklacht. Wel is de oliemaatschappij sinds de inval in oktober bij het overslagbedrijf van Mobil Oil op de hoogte van het onderzoek. Volgens de woordvoerder heeft Mobil Oil “alle medewerking verleend.”

De oliemaatschappij bevestigt zaken gedaan te hebben met stortbeheerder Afvalzorg van de provincie Noord-Holland. Uit een intern onderzoek zou echter niets blijken van onregelmatigheden, zegt de woordvoerder.