Niemand gelooft ontvoering ETA

MADRID, 2 JUNI. Zelf houdt hij vol te zijn ontvoerd door terroristen van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, maar niemand gelooft hem. Bartolomé Rubia, raadslid voor de Partido Popular van het Andalusische stadje La Carolina heeft de bedenkelijke primeur om als eerste lokale politicus betrokken te zijn bij een 'schijnontvoering' van de ETA die Spanje de afgelopen dagen verbaasd deed staan.

Bartolomé Rubia, Bartolín voor vrienden, verdween donderdag spoorloos uit zijn woonplaats. Een anoniem telefoontje aan een plaatselijke krant en radiostation waarschuwde dat het 26-jarige raadslid van de regeringspartij was ontvoerd door de ETA. Gevreesd werd voor een herhaling van de ontvoering en moord vorig jaar op het PP-raadslid Miguel Angel Blanco.

Groot was dan ook de opluchting toen Rubia diezelfde avond laat opbelde met de mededeling dat hij had weten te ontsnappen. Hij bevond zich honderden kilometers noordelijker, in het Baskische Irún aan de Franse grens. Een nieuwe held leek te zijn geboren. Maar de vreugde over Rubia's lot maakte plaats voor wantrouwen toen hij verslag deed.

Een man en een vrouw zouden hem in zijn auto hebben overvallen en per trein naar Madrid hebben vervoerd. Na een overstap zou de reis zich treinsgewijs richting noorden hebben voortgezet. In Irún ontsnapte het raadslid, nadat zijn overvallers onderling ruzie kregen, aldus het relaas.

De ETA in de trein: dat wekte vooral ongeloof bij de politie. De terreurbeweging mag dan de afgelopen jaren danig zijn aangetast door succesvolle politie-acties, zo amateuristisch gaan haar handlangers niet te werk. Wat definitief de bodem uit het verhaal sloeg was dat de anonieme telefoontjes bleken te zijn gepleegd met de zaktelefoon van het raadslid.

In kringen van de Partido Popular heet het dat ergens in het hoofd van de jonge politicus een “kortsluiting” heeft plaatsgehad. Hij zou de afgelopen tijd erg zenuwachtig zijn geweest uit angst voor een ETA-ontvoering. Rubia, die mogelijk wordt vervolgd wegens het fingeren van een ontvoering, is inmiddels uit zijn partij getreden. Hij houdt evenwel vast aan zijn verklaringen en weigert af te treden als raadslid.