Linkerspits bewijst tegen Paraguay zijn waarde met wervelende acties; Overmars ouderwets op dreef in Oranje

EINDHOVEN, 2 JUNI. Van alle tactische varianten die Guus Hiddink voor het WK voetbal in zijn hoofd heeft, was het concept dat hij gisteravond door het Nederlands elftal liet uitvoeren zonder twijfel het meest aanvallende en meest gewaagde strijdplan. Resultaat: een 5-1 overwinning op Paraguay.

Al was de tegenstander dan misschien een van de zwakkere deelnemers van het komende WK, Oranje kwam opvallend eenvoudig aan zijn doelpunten en vlamde vooral vanaf de linkervleugel. In de eerste helft was Marc Overmars op deze flank ouderwets op dreef met enkele flitsende aanvalsacties. In de tweede helft haakte hij licht geblesseerd af en nam Boudewijn Zenden zijn rol over. De linkerspits van PSV had minder geluk dan Overmars die zelf twee doelpunten voor z'n rekening nam en een derde panklaar voorbereidde voor Kluivert.

Achteraf viel moeilijk te peilen waar bondscoach Guus Hiddink het accent op wilde leggen. De goede aanvallende impulsen van de typische vleugelspelers Overmars en Zenden of de steekjes die Oranje in defensief opzicht liet vallen. In de eerste oefeninterland tegen Kameroen gaf Nederland vrijwel geen kans weg, nu kwam de tegenstander verschillende keren in vrije positie voor het doel. De Zuid-Amerikanen, die door een zeldzame fout van doelman Van der Sar in de tweede minuut al op voorsprong waren gekomen, faalden echter verschillende keren in de afwerking. Hiddink weet de kansen die Paraguay kreeg aan slordigheidjes en een gebrekkige concentratie bij het Nederlands elftal. Het is de vraag hoe hij dat de komende dagen laat meewegen bij de vaststelling van zijn definitieve opstelling.

Waarschijnlijk zal vrijdag in de laatste oefensessie tegen Nigeria blijken dat Hiddink de voorkeur geeft aan een wat behoudender uitgangspunt, zonder diepgaande halfspelers op de vleugels. Al hebben weinig WK-tegenstanders in defensief opzicht ervaring met aanvallende flankspelers en kan zo'n strijdwijze dus verrassend uitpakken.

Overmars voelde gisteravond dat hij de bondscoach in diens plannen voor de definitieve WK-opstelling nodig op andere gedachten moest brengen. Met een paar wervelende acties nam hij Oranje, dat stroef was begonnen, een helft op sleeptouw. Het zou een hiaat zijn in het concept van Hiddink als hij voor de ster van Arsenal geen plaats weet te vinden in zijn elftal. Overmars: “Ik heb geprobeerd mijn stempel te drukken op de wedstrijd. Ik weet dat de bondscoach de definitieve opstelling al in zijn hoofd heeft. Dit was voor mij een mooie gelegenheid om de aandacht te trekken.”

Ook eind februari tijdens oefenwedstrijden in de Verenigde Staten onderscheidde Overmars zich met goed spel bij invalbeurten. Mede door zijn knieblessure in 1994 heeft hij al tweeënhalf jaar geen basisplaats meer in het Nederlands elftal. In de tussentijd schakelde Hiddink over op een andere tactiek die meer geënt is op het spel van PSV. Overmars herinnerde er gisteravond aan dat hij het afgelopen seizoen bij Arsenal een completere voetballer is geworden. Daar hoeft hij niet, zoals bij Ajax onder Van Gaal, aan de zijlijn te kleven. Toch maakte hij tegen Paraguay de meeste indruk op zijn oude stek aan de linkerkant. Zij het nu wat meer teruggetrokken.

In de tweede helft verhuisde Overmars aanvankelijk naar de rechterkant om plaats te maken voor Zenden, vervolgens verliet hij na twintig minuten het veld. Maar in die korte tijdspanne werd duidelijk dat aan de rechterzijde niet optimaal gebruik wordt gemaakt van de kwaliteiten van Overmars. De voormalige Ajacied is op zijn best als hij op links een actie kan maken om die vervolgens met zijn rechterbeen af te ronden. Zo maakte hij bij Ajax veel doelpunten. Overmars wilde dit gisteravond na enige aarzeling nog wel een keer bevestigen. “Mijn voorkeur gaat inderdaad uit naar de linkerkant, al speel ik nu bij Arsenal wat meer in het midden. Op het WK in de VS opereerde ik vier jaar geleden weliswaar veel op rechts, maar dat was in ander concept. Toen kon ik meer als een echte rechtsbuiten voetballen.”

Overmars hunkert naar een WK-optreden om zijn sterke seizoen bij Arsenal waardig af te sluiten. Maar wanneer Hiddink hem als alternatief achter de hand houdt, zal hij geen grote mond opzetten. “Eigenbelang mag op het WK niet prevaleren”, stelt hij zich bescheiden op. “Wereldkampioen word je nooit met elf spelers. Bergkamp en Jonk zijn straks ook weer beschikbaar. En dan hebben we zelfs Van Hooijdonk nog op de bank, die al twee keer niet heeft gespeeld.”

Het is misschien een geruststellende gedachte voor Overmars dat Hiddink verklaarde dat hij de vorm van de dag zeker in ogenschouw zal nemen. Overmars moest Oranje weer op de rails trekken na een vroege tegentreffer. Al in de tweede minuut schoot de in China spelende Jorge Campos van twintig meter lukraak op doel nadat een ploeggenoot de bal voor zijn voeten kopte. Van der Sar, ook licht geblesseerd, stond op het verkeerde been en moest de bal laten gaan. Overmars corrigeerde de onachtzaamheid met drie fraaie acties tussen de 25ste en 31ste minuut. Eerst rondde hij een solo af met een gericht schot in de linkerhoek. Vervolgens profiteerde Overmars van een goede combinatie tussen Seedorf en Kluivert. En ten slotte bediende hij Kluivert op diens beurt weer.

In de tweede helft raakte Zenden na een paar felle demarrages kruising en paal. Een afgemeten voorzet van zijn voet op Frank de Boer trof wel doel. De aanvoerder kopte de bal keurig in. Hasselbaink voegde er in zijn tweede interland nog een treffer aan toe nadat Kluivert hem perfect in stelling had gebracht. De Leeds-speler zag zijn bal via de paal in het net rollen. In de tweede helft viel Bogarde in voor Stam en speelde Davids op de plek van Cocu. De 'pitbull' zorgde voor meer agressie op het middenveld. Ook hij stelt Hiddink voor een moeilijke keuze. Wint de gepassioneerde Davids het van de even doelmatig als sober voetballende Cocu? Ronald de Boer speelde zoals de Belgen hem op 13 juni kunnen verwachten wanneer Dennis Bergkamp nog niet fit is. Zwervend in het kielzog van Kluivert die gestaag aan scherpte wint.

    • Erik Oudshoorn