LENNY KRAVITZ

Lenny Kravitz: 5 (Virgin 72438 45605)

Rocker met soul, Beatlesfan met een Hendrix-tic en verzamelaar van originele apparatuur uit de sixties - Lenny Kravitz is het allemaal, al valt hij op zijn vijfde album van zijn geloof nu hij schoorvoetend het tijdperk van de digitale openametechniek betreedt. Soms neigt hij naar een persiflage op zichzelf, zoals in de bliepende synthesizerfunk van Supersoulfighter of de pulserende Donna Summer-disco van Black Velveteen. Op andere momenten is Kravitz nog steeds de enerverende rocker van zijn debuut uit 1989, die in It's Your Life een onweerstaanbaar funkritme koppelt aan een meerstemmige zangmelodie die herinnert aan Prince in zijn hoogtijdagen. Het intro van Straight Cold Player begint veelbelovend met een James Brown-achtige groove, maar verzandt in een monotone jamsessie met een even minimale als stupide tekst.

In het slotnummer Can We Find A Reason ('to live another season?') doet hij een halfslachtige poging om een wereldverbeterende meezinger in de trant van Let Love Rule aan te dragen, die niet kan verhullen dat het wisselvallige 5 een product is van een artiest in een identiteitscrisis.

    • Jan Vollaard