Kaunda vrij, 'afspraak' vermoed

LUSAKA, 2 JUNI. Kenneth Kaunda, oud-president van Zambia, heeft zich vandaag met de leiding van zijn oppositionele Verenigde Nationale Onafhankelijkheidspartij (UNIP) beraden over zijn politieke toekomst, nadat de staat gisteren de beschuldiging liet vallen dat Kaunda voorkennis zou hebben gehad van een mislukte poging tot staatsgreep.

Enkele minuten nadat de rechtszaak tegen de oud-president was begonnen, zei de openbare aanklager, Bonaventure Mutale: “De staat wenst dit proces niet voort te zetten, u wordt van rechtsvervolging ontslagen, dus u bent vrij man”. Toen Kaunda het gerechtsgebouw verliet, zei hij tegen honderden juichende aanhangers die hem buiten opwachtten: “Het is geweldig, geweldig.”

Kaunda (74) was de eerste president van het onafhankelijke Zambia en behield deze post 27 jaar, totdat hij in 1991 bij verkiezingen met meerdere partijen werd verslagen door ex-vakbondsleider Frederick Chiluba. In oktober vorig jaar deden enkele legerofficieren een couppoging door het landelijke radiostation in de hoofdstad Lusaka te bezetten, maar zij werden in korte tijd door loyale troepen uitgeschakeld. Kaunda, die met zijn UNIP oppositie voerde tegen Chiluba, werd daarop beschuldigd van voorkennis van de coup en in afwachting van zijn proces veroordeeld tot huisarrest.

Westerse diplomaten vermoeden dat er aan Kaunda's ontslag van rechtsvervolging een afspraak ten grondslag ligt met Chiluba's regering, die tot stand zou zijn gekomen na bemiddeling door de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela en die zou inhouden dat Kaunda het politieke toneel verlaat. Op die voorwaarde zou Chiluba bereid zijn zijn voorganger te omhelzen als 'vader van de natie'. Andere waarnemers houden het erop dat Kaunda's familieleden graag zien dat hij zich opstelt boven de partijen. (Reuters)