ING verkoopt verzekeraar voor 2,3 miljard gulden

ROTTERDAM, 2 JUNI. ING heeft haar Amerikaanse dochteronderneming The Netherlands Insurance Company (TNIC) voor 1,15 miljard dollar (2,3 miljard gulden) aan Guardian Royal Exchange verkocht. Het marktaandeel van het winstgevende TNIC, gespecialiseerd in schade- en inboedelverzekeringen, was niet groot genoeg om daar op lange termijn mee door te gaan, aldus ING.

Het financiële concern neemt tegelijkertijd van Guardian Group de schadeverzekeraar Guardian Insurance Company of Canada over. De Nederlandse bankverzekeraar trekt daar 375 miljoen dollar (750 miljoen gulden) voor uit. Met de acquisitie wordt ING de marktleider op de Canadese markt voor schadeverzekeringen.

“TNIC is weliswaar een winstgevende, regionale speler, maar om ook op lange termijn winstgevend te zijn is meer kritische massa nodig”, aldus ING in een verklaring. Daar komt bij dat het concern de schademarkt in Canada minder riskant vindt dan die in de Verenigde Staten. “Verder ligt de aansprakelijkheid in Amerika hoger dan in Canada.”

De Canadese acquisitie past volgens ING wèl in de strategie van de groep in Amerika. “Met deze schadeverzekeraar zijn we immers marktleider in dit segment.” Guardian Insurance behaalde vorig jaar een omzet van 720 miljoen gulden en is winstgevend. De nettowinst bedroeg in het afgelopen jaar bijna 70 miljoen gulden.

Volgens ING zorgt de verkoop van verzekeraar TNIC voor een buitengewone bate van 400 miljoen gulden. Dit voordeel wordt in de resultaten van het derde of vierde kwartaal opgenomen.

ING haalde vorig jaar voor 4,3 miljard gulden de verzekeraar Equitable of Iowa binnen. Met deze verzekeraar richt het financiële conglomeraat zich in de VS geheel op levensverzekeringen.

De bankverzekeraar staat, gemeten naar de omvang van het premie-inkomen, op de 21ste plaats van levensverzekeringen in de Verenigde Staten. ING wil binnen enkele jaren een tiende stek veroverd hebben.

ING denkt de beide transacties binnen enkele maanden volledig te hebben afgerond. Behalve in levensverzekeringen wil ING zich ook versterken in vermogensbeheer en in de Europese bankensector.