In Equatoriaal Guinee; Massaproces met vijftien doodvonnissen

MADRID, 2 JUNI. Een militair tribunaal in de Afrikaanse staat Equatoriaal Guinee heeft gisteren vijftien doodvonnissen uitgesproken in een massaproces tegen 117 verdachten van een opstand tegen dictator Teodoro Obiang.

Organisaties voor de rechten van de mens en de democratische oppositie in de voormalige Spaanse kolonie hebben geprotesteerd tegen het massaproces, dat vooral bedoeld lijkt om tegenstanders van Obiang te intimideren.

Het proces, dat afgelopen week werd gehouden in een bioscoopzaal in Malabo op het eiland Bioko, behandelde een terreuractie in januari van dit jaar, waarbij drie militairen en drie burgers om het leven kwamen. Volgens een van de advocaten in het proces werden in totaal 600 verdachten opgepakt. Het zou hierbij vooral gaan om leden van de Bubi-stam, een etnische minderheid die het eiland Bioko bewoont. Van de verdachten zouden inmiddels zes in de gevangenis doodgemarteld zijn. Een onbekend aantal zou nog steeds worden vastgehouden zonder gedaagd te zijn.

Ook de 117 verdachten die de afgelopen week terecht stonden, zouden volgens verklaringen tegenover journalisten zijn gemarteld. Op televisiebeelden van het proces die de afgelopen dagen in Spanje werden uitgezonden waren duidelijk verwondingen te zien in de vorm van afgesneden oren en been- en armfracturen. Volgens de advocaten is er sprake van een schertsproces en zijn de aanklagers er op geen enkele manier in geslaagd bewijzen te leveren voor de betrokkenheid van de verdachten bij de onlusten in januari. Ook is onduidelijk waar en hoe hoger beroep aangetekend moet worden tegen de veroordeling door het militaire tribunaal, dat nog steeds functioneert op basis van het militaire strafrecht dat onder de vroegere Spaanse dictator Franco gold.

Afgezien van de vijftien doodstraffen werden 26 verdachten veroordeeld tot 26 jaar, 19 verdachten kregen 12 jaar en elf zes jaar. In totaal werden 46 verdachten, waaronder vier met de Spaanse nationaliteit, vrijgesproken. Onder de veroordeelden bevinden zich leiders van de beweging die de onafhankelijkheid van het eiland Bioko nastreeft.

Van Spaanse zijde is inmiddels aangedrongen op clementie en verzocht om de doodstraffen niet uit te voeren. Nederland is voorstander van stappen in EU-verband.

Dictator Obiang kwam in 1979 aan de macht via een staatsgreep. Daarbij werd de toenmalige dictator Francisco Macías geëxecuteerd. Alleenheerser Teodoro Obiang voert sindsdien een schrikbewind over zijn 400.000 onderdanen dat volgens organisaties voor de rechten van de mens tot een van de wreedste in Afrika behoort.

    • Steven Adolf