Hightech zet effectenbeurs op verlies

AMSTERDAM, 2 JUNI. De Amsterdamse effectenbeurs leek vanochtend aan de onrust op de internationale financiële markten te ontsnappen. De beurs opende met een kleine winst maar tegen het middaguur moest de index toch iets inleveren. De AEX daalde 0,13 punten tot 1198,37.

Met name de technologiefondsen moesten een stapje achteruit doen. Kort na opening van de beurs stond ASML al op een verlies van 7 gulden tot 75. Later in de ochtend herstelde deze toeleverancier aan de chipsector zich iets met een verlies van 5,50. Baan liet een zelfde patroon zien. De daling bedroeg kort na de opening een rijksdaalder, maar later resteerde een verlies van 1,60 gulden op 91,50. De daling van de technologiefondsen heeft volgens handelaren vooral te maken met de vertraagde introductie van Intels nieuwe microprocessor, de Merced.

Het gevecht om de Belgische Generale Bank tussen ABN Amro en Fortis bracht de koersen van beide fondsen in Amsterdam nauwelijks in beweging. “Op de beursvloer gaat het gerucht dat Fortis al 42 procent van de aandelen zou hebben”, meldt een handelaar. ABN Amro noteerde aan het einde van de ochtend drie dubbeltjes winst op 49,00, terwijl Fortis 1,30 gulden steeg tot 121,90.

Een opvallende winnaar was vanmorgen uitgever Wolters Kluwer, die bekendmaakte in de Verenigde Staten en in Frankrijk branchegenoten te hebben overgenomen. De beurs beloonde de acquisities met een winst van 4,20 op 286,70 gulden.

De koers van de Amerikaanse dollar is gisteren op de Europese valutamarkten licht gedaald. Aan het eind van de handel noteerde de munteenheid 2,0070 tegen een slotkoers van 2,0100 afgelopen vrijdag. In Amsterdam was de dollar vanochtend 2,0053 waard.

NEW YORK Op de effectenbeurs in New York is de belangrijkste index gisteren hoger gesloten na een vrij grillig koersverloop. De Dow Jones-index steeg met 22,42 punten (0,25 procent) tot 8922,37, maar over de hele linie was het beeld minder gunstig. Er sloten duidelijk meer fondsen lager dan hoger.

De index kwam eerder op de dag op een winst te staan van maximaal 81 punten, maar door de negatief gestemde beurzen in Azië ging die stijging verloren.

TOKIO De aandelenkoersen op de meeste beurzen in het Verre Oosten gingen gisteren flink omlaag. In Tokio sloot de Nikkei-index met een verlies van 349,75 punten (2,2 procent) op 15.321,03. Lager eindigden ook de beurzen in Hongkong (3,6 procent verlies), Thailand (4), Maleisië (3,8) en Indonesië (1,6).