Hague haalt zijn schaduwkabinet geheel overhoop

LONDEN, 2 JUNI. De leider van de Britse Conservatieven, William Hague, heeft gisteren zijn Lagerhuisteam flink omgegooid om de Labourregering beter partij te kunnen geven. Een aantal oudgedienden moest wijken voor “nieuw bloed en nieuwe gezichten”, een omschrijving die partijbestuurders hanteerden. Het zogeheten schaduwkabinet werd op zes plaatsen gewijzigd. Acht parlementariërs die pas sinds vorig jaar deel uitmaken van de Conservatieve Lagerhuisfractie kregen lagere functies toebedeeld.

De jaarlijkse 'reshuffle', een reorganisatie van de parlementaire partijtop, geldt als Britse politieke traditie. Woordvoerders die in het politiek debat hebben geschitterd, kunnen rekenen op promotie. Schutterende collega's worden genadeloos verbannen naar de achterste banken van het Lagerhuis.

Met de omvang van de reorganisatie erkent William Hague dat het eerste jaar van de Conservatieven in de oppositie een mislukking is geweest. Na achttien jaar aan de macht te zijn geweest bleken de Tories in het eerste jaar na hun verkiezingsnederlaag niet in staat om de regering van repliek te dienen. Aanvallen op populaire bewindslieden werkten als een boemerang en blunders van de regering werden onvoldoende uitgebuit.

Het resultaat van dat matig optreden was dat de populariteit van de Conservatieven tot een historisch dieptepunt daalde. Volgens de laatste peilingen wordt Labour gesteund door 55 procent van de kiezers. De Tories komen niet verder dan 26 procent. Aanhangers van de Conservatieven geven de voorkeur aan Blair boven Hague.

Ex-ministers als Stephen Dorrel en Brian Mawhinney hadden al eerder te kennen gegeven dat zij geen zitting meer in het schaduwkabinet wilden nemen, een gebaar dat hen voor onvrijwillige verwijdering behoedde. De oud-bewindsman Peter Lilley die afgelopen jaar volstrekt niet opgewassen bleek tegen Labour-minister van Financiën Gordon Brown, werd door zijn benoeming tot vice-partijleider op dood spoor gerangeerd. Partijvoorzitter Lord Parkinson treedt af in oktober, één jaar eerder dan hij had gewild.

Een comeback maakte straatvechtster Anne Widdecombe, oud-staatssecretaris voor het Gevangeniswezen, die vorig jaar haar vroegere baas Michael Howard als duivels had getypeerd. Zij wordt schaduwminister voor Volksgezondheid. Onderwijs, Financiën en Volksgezondheid zijn de terreinen waarop Hague de regering het komend jaar belagen wil.