Geen beroep van Clinton op 'privilege'

WASHINGTON, 2 JUNI. De Amerikaanse president Clinton zal geen beroep doen op het zogeheten executive privilege om te voorkomen dat twee van zijn naaste medewerkers moeten getuigen voor de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr, zo heeft het Witte Huis gisteren bekend gemaakt.

Op deze wijze wil Clinton voorkomen dat een uitspraak van het Hooggerechtshof de zaak-Lewinsky in een stroomversnelling brengt. Starr stapte donderdag rechtstreeks naar het Hooggerechtshof met de vraag of de president gesprekken met zijn medewerkers geheim mag houden met een beroep op het executive privilege. Hij sloeg daarbij het Hof van Beroep over, een ongebruikelijke stap die voor het laatst in 1974 werd toegepast in het Watergate-schandaal, dat president Nixon ten val bracht. Clinton zal niet in beroep gaan tegen de uitspraak van een federale rechter, die woensdag bepaalde dat het strafrechtelijk onderzoek tegen de president zwaarder weegt dan het executive privilege. In plaats daarvan zal hij de uitspraak aanvechten met een beroep op de vertrouwelijkheid van gesprekken tussen advocaat en cliënt. (Reuters, AFP)