G7: Rusland heeft noodkrediet nodig

MOSKOU, 2 JUNI. De G7 van rijke industrielanden werkt aan een noodkrediet voor Rusland om de roebel en de financiële markten voor totale instorting te behoeden. Radicale maatregelen van de regering-Kirijenko en de Russische Centrale Bank zijn gisteren door de markt als onvoldoende beoordeeld: de beursindex kelderde opnieuw met tien procent, bovenop het verlies van veertig procent in mei.

De verklaring van president Clinton, zondagavond, dat hij voorstander is van “extra, voorwaardelijke financiële steun ten behoeve van stabiliteit in Rusland”, kon de angst voor een meltdown niet wegnemen. Pas na het sluiten van de beurshandel gisteren kwamen er uit Washington concretere berichten: “Binnen de G7 is een actieve dialoog gaande over de financiële behoeften van Rusland”, aldus het Witte Huis.

Het Japanse persbureau Kyodo berichtte vanochtend dat de onderministers van Financiën van de G7 zich volgende week in Parijs zullen buigen over extra hulp voor Rusland. In reactie op dit nieuws krabbelden de aandelenkoersen vanmorgen weer drie procent op. Redding werd ook verwacht van een Kremlin-ontmoeting vanmiddag tussen president Jeltsin en Ruslands tien invloedrijkste bankiers, met als cryptisch omschreven doel: “het afstemmen van het beleid van de autoriteiten en dat van de zakenwereld”. Waarnemers denken dat de president behalve een solidaire opstelling, ook geld zal vragen.

Zowel het IMF als premier Kirijenko spraken dit weekend bezweringsformules uit om het vertrouwen van investeerders te herwinnen. “We hebben geen hulp nodig van buiten”, hield de 35-jarige Kirijenko vol. Het IMF had vrijdag al een reguliere lening van 670 miljoen dollar versneld goedgekeurd, hopend dat een noodpakket Aziatische stijl niet nodig zou zijn.

Maar vanmorgen in Le Figaro gaf Kirijenko toe: “De financiele crisis is slechts een symptoom. Rusland is ziek. Er heerst een vertrouwenscrisis.” De Amerikaanse onderminister van Financiën Lawrence Summers zei het zo: “Het probleem van Rusland kan een probleem worden van Centraal-Europa en de rest van de wereld.” Beleggers riepen vorige week al dat alleen een megakrediet in de orde van tien miljard dollar het gevluchte kapitaal kan teruglokken naar de Russische markten.

Gisteren gaf ook onderdirecteur Aleksandr Potjomkin van Ruslands Centrale Bank toe dat “fiscale maatregelen alleen niet voldoende zijn”. Hij noemde het IMF, de G7 en de commerciële banken als mogelijke bronnen van extra inkomsten. Terwijl hij sprak hadden Kirijenko en zijn minister van Financiën een ontmoeting met vertegenwoordigers van J.P. Morgan, Chase Manhattan, Deutsche Bank en ABN Amro.

Marktanalisten waren gisteravond opgelucht dat de “cavalerie in aantocht is”, maar vreesden dat die te laat dreigt te komen. “De regering had niet moeten beweren dat ze het zonder buitenlandse leningen kon redden”, aldus een van hen. Kirijenko ging gisteren onverdroten voort met bezuinigen: hij ontsloeg eenderde van zijn staf (die onder zijn voorganger Tsjernomyrdin was uitgegroeid tot een team van honderden leden). De vorige week door Gazprom en energiebedrijf UES opgehoeste belastingschuld (200 en 100 miljoen dollar respectievelijk) is niet toereikend om de lopende kosten van deze week te dekken.

    • Frank Westerman