Fusie papierreuzen Stora en Enso nabij

STOCKHOLM, 2 JUNI. In de Europese papierindustrie is een grote fusie ophanden. Het Zweedse hout- en papierconcern Stora en het Finse Enso, eigenaar van Berghuizer Papierfabriek in Wapenveld, zijn in overleg daarover, zo bevestigden beide concerns. De handel in aandelen Stora en Enso is daarom vandaag opgeschort.

Als de bundeling doorgaat, ontstaat de grootste papierfabrikant ter wereld met een jaarproductie van 12.000 ton. Die toppositie is nu in handen van het Amerikaanse concern International Paper, goed voor een productie van 10.000 ton.

Volgens het dagblad de Financial Times is Stora de gangmaker van de plannen. Zweden neemt in tegenstelling tot Finland voorlopig niet deel aan de invoering van de euro in 1999. Met de fusie met Enso hoopt Stora te profiteren van de lagere kosten die de euro met zich meebrengt. Analisten verwachten een kostenbesparing in de orde van grootte van een miljard Finse mark (368 miljoen gulden) per jaar.

Stora boekte vorig jaar een winst voor belasting van 2,38 miljard Zweedse kroon (595 miljoen guldenb) op 44,5 miljard kroon (11,1 miljard gulden) omzet. Voor Enso lagen die bedragen op respectievelijk 2,29 miljard mark (843,8 miljoen) en 29,3 miljard mark (bijna 10,8 miljard gulden). De Finse staat bezit 44 procent van Enso. De familie Wallenberg heeft via haar investeringsmaatschappij Investor een groot belang in Stora. (ANP, Reuter)