Duitse cabaretière Lotti Huber dood

BERLIJN, 2 JUNI. De cabaretière en filmactrice Lotti Huber is zondag op 85-jarige leeftijd overleden. Ze werkte als danseres en zangeres, maar werd vooral bekend als hoofdrolspeelster in diverse films van de Duitse regisseur Rosa von Praunheim. Haar succesvolle memoires verschenen in Nederland onder de titel Ik laat me nog lang niet kisten.

In de Weimar-republiek was Lotti Huber actief in cabaret en variété. Omdat ze als joodse vrouw getrouwd was met een niet-jood, werd ze in 1937 wegens 'rassenschande' gevangen gezet in het concentratiekamp Lichtenburg. Een jaar later wist ze naar Palestina te ontkomen; daarna vestigde ze zich met haar tweede echtgenoot op Cyprus, waar ze een hotel-restaurant runden. In 1965 keerde ze terug naar Duitsland.

Haar comeback maakte Lotti Huber in de film Gigolo (1979), waarin ze danste met David Bowie. Daardoor werd ze ontdekt door Rosa von Praunheim, die haar een hoofdrol gaf in films als Unsere Leichen leben noch (1981) en Anita, Tänze des Lasters (1989). Vervolgens ging ze ook weer als cabaretière optreden, met het nummer Affengeil als lijflied. Haar laatste Nederlandse tournee maakte ze in 1992.