DOOR DRIE DELEN IN PARIJS

In Parijs schreef ik in mijn notitieboekje steeds braaf de menu's op waar mijn verbijsterd oog op viel. Zo'n lekker menu voor zo weinig geld! Dat kan alleen maar als een restaurant almaar vol zit. En dat zitten ze dan ook. Ook tussen 12 en 3 uur in de middag.

Fransen en eten, dat zit wel snor. Op de ruiten en spiegels van cafés en brasseries is in één oogopslag te zien wat er die dag in de keuken wordt gemaakt: gegrilde eendeborst met champignons voor 65 francs. Een steak met frieten en sla voor 57 francs. Varkensvlees op z'n provencaals kostte 60 francs en een overbloesend bord met een 'salade berger', met sla, tomaat, walnoten, ei, bleekselderij en warme geitenkaas op stukjes toast 54 francs.

In Le Procope, het oudste restaurant van Parijs, kun je in de 'daluren' een 3-gangen menu voor 107 francs te bestellen, waarbij je nog uit verschillende gerechten kunt kiezen ook.

Bij La Coupole is vanaf 10 uur 's avonds een menu 'Faim de Nuit' te krijgen, dat bestaat uit een voorgerecht en een hoofdgerecht of een hoofdgerecht en aan nagerecht en een glaasje wijn. Prijs 125 francs. Kortom, het door drie delen in een Frans restaurant is een prettige bezigheid.

Vooral in Brasserie Balzar, 49, rue des Ecoles, waar je door ideale obers wordt bediend: gedistingeerde vriendelijke grijze heren met ogen in de rug.

Het is er ook tijdens de lunchpauze soms zo vol dat je even op een tafeltje moet wachten.

Vandaag een Frans recept voor langue de boeuf à la betterave. Deze ossetong met biet wordt door 4 personen koud gegeten.

Snijd de ontvelde bieten in kleine blokjes. Schep er de marmelade, het citroensap en de bieslook door. Breng het op smaak met zout en peper. Snijd de geschilde appels doormidden en verwijder het klokhuis.

Leg op de vier borden een plukje sla. Verdeel de plakken ossetong over de borden. Leg op elk bord een halve appel en vul de holtes met het bietmengsel.

400 gram gekookte ossetong

4 gekookte bietjes

2 appels

100 gram gemengde sla

2 eetlepels dunne marmelade

1 eetlepels citroensap

1 eetlepel fijngehakte bieslook

zout en versgemalen peper

    • Anne Scheepmaker