Conservatieven: garanties voor bestuur Ulster

LONDEN, 2 JUNI. De Britse Conservatieven willen wettelijke garanties dat Noord-Ierse partijen die banden onderhouden met paramilitairen, geen zitting kunnen nemen in een Noord-Iers bestuur zolang terreurorganisaties hun wapens niet hebben ingeleverd. Volgens de Tories heeft premier Blair dat tijdens de slotonderhandelingen over het Noord-Iers vredesakkoord beloofd aan David Trimble, de leider van de Ulster Unionist Party.

Op basis van die belofte heeft een krappe meerderheid van de unionisten in Noord-Ierland anderhalve week geleden vóór het vredesakkoord gestemd. Maar de Britse minister voor Noord-Ierland, Mo Mowlam, zei gisteren in het Lagerhuis dat politici alleen maar hoeven te verklaren “dat ze achter ontwapening staan”. De Democratic Unionist Party en de UK Unionist Party die tegen het vredesakkoord gekant zijn, beschuldigden de Britse regering gisteren van “jezuïetengedraai”, een verwijt dat ze vandaag tegenover premier Blair willen herhalen als hij een bezoek brengt aan Noord-Ierland.

Bij ongeregeldheden zaterdag in Portadown vielen negentien gewonden: 15 politieagenten en vier burgers. Katholieke demonstranten blokkeerden een protestantse optocht van veertig kinderen en een drumband. Er werden meer dan dertig benzinebommen gegooid.