Cambuur struikelt over elke graspol in promotieduel

LEEUWARDEN, 2 JUNI. De nacompetitie is een jaarlijks terugkerende strijd tussen vermoeide ploegen die wanhopig strijden voor promotie of manmoedig vechten tegen degradatie. In technisch opzicht is het voetbal meestal niet om aan te zien, maar de spanning en sensatie vergoeden veel. Het duel tussen Cambuur en FC Den Bosch (2-2) was typerend voor de nacompetitie. De spelers struikelden over elke graspol en de supporters vielen elkaar afwisselend van vreugde en verdriet in de armen. “Dit is een nachtmerrie-situatie”, sprak trainer Han Berger van Cambuur.

Het verwachte promotiefeest op het Leeuwarder Zaailand moest zaterdagavond minimaal drie dagen worden uitgesteld. De spelers van Cambuur moesten zondagmorgen extra trainen. Zelfs de 34-jarige Harry van der Laan, de pinchhitter die wegens een enkelblessure slechts een kwartiertje per wedstrijd in het veld verschijnt, bereidde zich voor op een paar rek- en strekoefeningen. “In principe speel ik alleen in noodgevallen, maar het toeval wil dat we elke week een noodsituatie hebben”, zei de speler met het zorgvuldig geföhnde kapsel. De geblesseerde Van der Laan speelt overigens zonder injecties. “Ik wil straks nog lekker kunnen golfen.”

Cambuur mag vanavond in Zwolle met maximaal drie treffers verschil verliezen van de plaatselijke FC. Volgens trainer Berger (“ik heb 25 jaar met dit bijltje gehakt”) en topscorer Van der Laan (“ik heb al 31 ballen in het netje getrapt”) is de aanval altijd de beste verdediging. Berger: “Ik heb me nog nooit aangepast aan de tegenstander.” Van der Laan: “Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Zij hebben niks te verliezen.”

Van der Laan speelt volgend seizoen bij FC Den Bosch, de tegenstander van afgelopen zaterdag. Ruim tienduizend supporters scandeerden zijn naam toen hij halverwege de tweede helft aan de warming-up begon. Hij mocht bij een 2-0 achterstand invallen, als schaduwspits die uit de tweede lijn voor gevaar moest zorgen. Hij was nauwelijks in het veld of zijn ploeggenoot Dijkhuizen verkleinde de achterstand.

In de hectische slotfase, met vloekende Friezen en tierende Brabanders, schoot Van der Laan tegen de vuisten van de Bossche doelman Van Grinsven. Even later vroeg Van der Laan tevergeefs om een strafschop, na een opzichtige duikeling. Een paar minuten voor het eindignaal mocht hij aanleggen vanaf de penaltystip, nadat zijn ploeggenoot Van Utrecht aan het shirtje was getrokken. Half Leeuwarden hield de adem in toen Haagse Harry de bal koelbloedig in de hoek schoot. “Ik heb mijn zenuwen altijd goed in bedwang”, sprak Van der Laan stoïcijns.

De apotheose van een krankzinnige wedstrijd paste in het beeld van deze nacompetitie. Volgens ingewijden zijn alle duels in poule B door de slechtste partij gewonnen. Daarom was een overwinning voor FC Den Bosch nog niet zo gek geweest. Welgeteld 23 supporters hadden de lange busreis ondernomen. Ze zagen de spelers van Cambuur eenvoudige ballen over of naast het doel schieten. In plaats van 4-0 voor de thuislub werd het 1-0 voor de bezoekende vereniging. Een dwarrelschot van Schaap werd van richting veranderd. “Als je een wereld aan kansen mist, krijg je zelf een goal om de oren. Een wetmatigheid in de voetballerij”, concludeerde Berger.

In de pauze was de aanhang van Cambuur op de hoogte gebracht van de score bij FC Groningen-FC Zwolle (eindstand 1-3). Het werd almaar stiller op de tribunes, zeker toen Waterink een tweede Bossche treffer maakte. Maar na de rode kaart voor zijn ploeggenoot Janssen kreeg Cambuur weer een beetje hoop. De numerieke meerderheid leidde tot een chaotische slotfase, met wanhoopsschoten aan de ene kant en gevaarlijke counters aan de andere zijde.

Wie de spelers van Cambuur zaterdag zag voetballen, mag zich afvragen of de club niet beter in de eerste divisie kan blijven spelen. De tweede club van Friesland beschikt over een tweede garnituur professionals. Gezien de kleine begroting (zes miljoen gulden) is er weinig ruimte voor versterkingen. De kans dat Cambuur meteen weer degradeert, wordt door een partijdige Friese verslaggever hoog geschat. “Maar van mij morgen ze naar de eredivisie. Dan heeft Heerenveen alvast zes punten.”

Door alle commotie op het veld kon trainer Berger geen uitsluitsel over zijn eigen toekomst. In het voorjaar besloot hij de club te verlaten. Vervolgens werd Gert Kruys, eveneens afkomstig van FC Utrecht, op advies van Berger aangesteld als zijn vervanger. De laatste weken circuleren de geruchten dat Berger als technisch-directeur verbonden blijft aan Cambuur. “Die discussie komt komt later aan de orde”, sprak hij zaterdagavond. Voor schaduwspits Van der Laan is het vertrek uit Leeuwarden definitief. “Ik blijf lekker ballen op het tweede plan.”

    • Jaap Bloembergen