Boersma laat liefde prevaleren

Volleybalster Cintha Boersma heeft zich in een gesprek met bondscoach Pierre Mathieu afgemeld voor de kwalificatiereeks voor de EK. Oranje speelt vrijdag de derde kwalificatiewedstrijd voor de Europese titelstrijd tegen Polen. Nederland verloor de eerste twee duels, van Roemenië en Kroatië. Boersma, die het afgelopen seizoen met haar Braziliaanse club Curitiba landskampioen werd, voerde privé-redenen aan voor haar besluit.

Welke privé-redenen zijn van invloed geweest op je beslissing om de EK-kwalificatie aan je voorbij te laten gaan?

Boersma: “De afgelopen negen maanden heb ik in Brazilië gespeeld en ik wil nu wat meer tijd doorbrengen met mijn vriend in Italië.”

Hoe groot is de kans dat je in Brazilië bijtekent?

“Zeventig procent, bij dezelfde club wel te verstaan. In Brazilië hanteren ze een puntensysteem. Als ik naar een andere club in Brazilië zou gaan, ben ik zeven punten waard, het maximale aantal. Een team mag maximaal met 29 punten spelen, dus is het voor andere teams niet zo aantrekkelijk om mij over te nemen. Voor mijn huidige club, met wie ik nog in onderhandeling ben, ben ik nul punten waard, het aantal waarop ik daar begonnen ben. Zij hebben me gevraagd te blijven.”

Heb je nog meer aanbiedingen voor het nieuwe seizoen?

“Ja, uit Italië. En die heb ik niet meteen naast me neergegooid. Maar in Brazilië was het erg leuk. Hoewel mijn vriend in Italië woont en het spelniveau er hoog is, gaat het er in Brazilië professioneler aan toe. Bovendien speelden we er de laatste wedstrijden voor achtduizend man. Daarom verkies ik Brazilië boven Italië.”

Boersma, bij Curitiba ploeggenote van Erna Brinkman, zou in november wel willen meedoen aan het WK in Japan. Haar inzetbaarheid is afhankelijk van het land waar ze volgend seizoen zal spelen. “Als ik in Brazilië blijf, zal dit geen probleem zijn. In Italië begint de competitie vroeger, dan moeten we afspraken maken.” Boersma beslist over enkele weken voor wie ze volgend seizoen gaat spelen.