Alex Zülle herovert leiderspositie in Giro

ROTTERDAM, 2 JUNI. Alex Zülle heeft de roze leiderstrui in de Ronde van Italië voor de tweede keer binnen een week heroverd. De Zwitser won zondag een tijdrit over veertig kilometer. Zaterdag ging de ritzege naar de Italiaan Marco Pantani. Gisteren won zijn landgenoot Fabiano Fontanelli.

Zülle reed de tijdrit in de omgeving van Triest met een gemiddelde snelheid van ruim 52 kilometer per uur. Hij had een voorsprong van 52 seconden op de Oekraïner Sergei Gontsjar. In het algemeen klassement heeft de Rus Pavel Tonkov, die in de tijdrit bijna anderhalve minuut verspeelde, ruim twee minuten achterstand.

In de bergetappe van zaterdag verloor Zülle slechts dertien seconden op ritwinnaar Pantani, die een dag later ruim drie minuten verloor op de voornaamste favoriet voor de eindzege. Zülle verwacht in de komende Dolomieten-etappes de meeste tegenstand van Tonkov, de winnaar van 1996. Op de voorlaatste dag kan specialist Zülle een eventuele achterstand nog goedmaken in een individuele tijdrit.

De Italiaanse wielerliefhebbers kunnen volgende week vermoedelijk geen Italiaanse winnaar begroeten in Milaan. Titelhouder Ivan Gotti moest de strijd staken wegens griep. Hij verspeelde zaterdag bijna zes minuten op Pantani en zondag ruim zes minuten op Zülle. Klimspecialist Pantani is de enige hoop voor de tifosi. Hij heeft ruim vier minuten goed te maken op Zülle, die zich in het hooggebergte gesteund weet door een paar goede helpers van Festina.