Aanblijven Oltmans als bondscoach onzeker door start eigen bedrijf

UTRECHT, 2 JUNI. Het is twijfelachtig of Roelant Oltmans na het gewonnen WK in Utrecht aanblijft als bondscoach van de hockeyers. Hij is gisteren een eigen bedrijf begonnen en wil dat combineren met zijn werkzaamheden voor de hockeybond. Het bestuur van de KNHB zet daar echter vraagtekens bij. “Het wordt moeilijk”, voorspelt vice-voorzitter André Bolhuis, binnen het bestuur belast met technische zaken. “Oltmans heeft ons er zelf van overtuigd dat het bondscoachschap een fulltime-functie behoort te zijn. En nu wil hij het zelf anders gaan doen.”

Oltmans is gisteren met een compagnon een bedrijf begonnen, Crown Sports, dat in sportconsultancy, -sponsoring en organisatie doet. De coach, die een vaste aanstelling voor onbepaalde tijd bij de hockeybond heeft, stelde zijn werkgever ver voor het WK van zijn plannen op de hoogte. Hij vroeg het bestuur vóór het kampioenschap in Utrecht een besluit te nemen, maar dat verzoek werd niet ingewilligd. Nu is aangekondigd dat er binnen twee weken duidelijkheid komt. Oltmans verwacht de twee functies te kunnen combineren, maar als het bestuur daar anders over denkt kiest de coach voor zijn bedrijf.

Oltmans (44) volgde na de Olympische Spelen van 1992 Hans Jorritsma op als coach van de mannen. Daarvoor had hij dezelfde functie bij de vrouwen. Met die ploeg won hij in 1990 in Sydney de wereldtitel. Door de eerste plaats in Utrecht is Oltmans de eerste bondscoach in het hockey die zowel bij de mannen als de vrouwen wereldkampioen werd.

Assistent Maurits Hendriks zou de belangrijkste kandidaat zijn om Oltmans op te volgen.