Veel Nederlandse artiesten tijdens North Sea Jazz

DEN HAAG, 13 MEI. The Blues Brothers Band, Santana, Al Jarreau, Herbie Hancock en Earth, Wind and Fire zijn op 10, 11 en 12 juli de blikvangers van de 23ste editie van het North Sea Jazz Festival in Den Haag. De tienduizenden bezoekers kunnen ook ditmaal rekenen op een uitgebreid programma met behalve veel jazz ook met min of meer verwante genres als funk, gospel, blues, hiphop en pop.

Van de 207 voorgenomen optredens zijn 66 min of neer Nederlands. Nog nooit speelden Nederlandse muzikanten zo'n grote rol op het festival, stelde Theo van den Hoek van de organisatie dinsdag vast tijdens de presentatie van het programma in Den Haag. Het festival brengt deze keer hommages aan zangeres Ella Fitzgerald, violist Stéphane Grappelli, componist Gershwin en gospelzangeres Mahalia Jackson. De twee bijzondere 'Tributes to Ella Fitzgerald' worden onder anderen verzorgd door de hedendaagse jazzdiva Dee Dee Bridgewater.

Het populaire afro-cuban genre komt ook aan bod in het Haagse Congresgebouw. Gitarist/toetsenist/zanger Steve Winwood, percussionist/zanger Tito Puente en trompettist Arturo Sandoval hebben onder de naam Latin Crossings hun krachten verenigd. Verder staan op het programma The Afro Cuban All Stars. Het festival wordt zondag afgesloten door de Blues Brothers Band, die bijstand krijgt van zanger Eddie Floyd, bekend van zijn hit 'Knock on Wood'. De kaartverkoop start zaterdag 16 mei. (ANP)