Prehistorische kano gevonden

HARDINXVELD, 13 MEI. Op de archeologische vindplaats De Bruin in Hardinxveld-Giessendam is een complete boomstamkano gevonden, die mogelijk uit het jaar 5000 voor Christus stamt. Het vaartuig zou daarmee behoren tot de oudst bewaard gebleven vaartuigen ter wereld. De kano werd gevonden tijdens graafwerkzaamheden voor de aanleg van de Betuwelijn.

Volgens een woordvoerster van de projectgroep Archeologie Betuweroute is de vondst bijzonder, vooral ook omdat hij nog helemaal compleet is.

De kano is gevonden achter het NS-station van Hardinxveld-Giessendam op een diepte van 9 meter onder NAP. Het prehistorische vaartuig is vrij ondiep en heeft een lengte van 5,55 meter en een maximale breedte van 0,45 meter.

Afgelopen februari is het archeologisch onderzoek op vindplaats De Bruin gestart. Uit onderzoek was al gebleken dat deze plaats bewoond werd in de Late Steentijd (rond 5500 v. Chr.) en de Vroege Nieuwe Steentijd (van ongeveer 5000 tot 3500 v. Chr.).

Het is nog onduidelijk van welk houtsoort het vaartuig precies gemaakt is. Bovendien wordt nog onderzocht hoe oud de boot precies is. (ANP)