Hans van Zon 1941 - 1998

ROTTERDAM, 12 MEI. “Ik sta voor wat ik heb gedaan, maar niet voor meer”, zei seriemoordenaar Hans van Zon onlangs nog tegen zijn raadsman H. Anker. Gisteren overleed Van Zon op 57-jarige leeftijd in Delfzijl.

Hij was een van Nederlands beruchtste criminelen. In 1969 werd Van Zon veroordeeld tot levenslang wegens het plegen van roofmoord op een 80-jarige Utrechtse handelaar in feestartikelen, roofmoord op een 47-jarige Heeswijkenaar en de moord op zijn 37-jarige Amsterdamse ex-vriendin. Van Zon was rovend door het land getrokken met de Utrechtse crimineel 'Oude Nol', die ieder aandeel in de moorden ontkende. 'Oude Nol' overleed in 1982 in de gevangenis.

Na zijn veroordeling trouwde Van Zon in de Psychiatrische Observatie Kliniek in Utrecht met zijn voormalig groepsleidster. De plechtigheid had plaats in de directiekamer. De toenmalige minister van justitie Van Agt moest zich na kritiek uit zijn eigen partij, de KVP, beraden op het “luxe leventje” dat Van Z. in de kliniek zou leiden. Van Z. werd uiteindelijk overgeplaatst naar de Van Mesdagkliniek in Groningen. In 1986 kwam hij vervroegd vrij: zijn levenslange straf was inmiddels teruggebracht tot 28,5 jaar en wegens goed gedrag met een derde verminderd.

“Het beestmens”, was Van Z. tijdens zijn proces genoemd, maar ook werd met enige verbazing beschreven hoe gecultiveerd de zoon “uit een oppassend arbeidersgezin” zich gedroeg. Hij kleedde zich in donkerblauwe kostuums en debatteerde in de Utrechtse Lindebar graag in het Frans of Engels over rechtspraak met leden van de Utrechtse studentenvereniging Veritas. Ook zijn liefde voor dieren werd genoemd: hij bezat een eend waarmee hij uit wandelen ging. Slechts Van Zons voorkeur voor pornografische foto's werd omschreven als “duidelijk aanwijsbare kronkel” in zijn levenswijze.

“De meeste mensen (raken) in paniek indien zij de “moordenaar” in mij niet kunnen vinden en tot de ontdekking komen dat die er niet staat, maar iemand (...) zoals zijzelf”, schreef van Zon in 1969 in een vanuit zijn cel gesmokkelde brief die hij naar het Algemeen Dagblad liet sturen. Gevolgen van die zogenoemde “paniek” zou hij kort voor zijn dood ondervinden. Vorig jaar werd eerst met smaak bericht hoe de seriemoordenaar zichzelf had vastgezet: Van Z. was met zijn hoofd tussen de spijlen van zijn bed gekomen en verkeerde een week in die benarde positie toen de politie hem kwam bevrijden. In maart vorig jaar werd hij gearresteerd en dertien dagen vastgehouden op verdenking van poging tot doodslag op zijn buurman in Delfzijl.

Nadat justitie besloten had hem wegens gebrek aan bewijs niet te vervolgen, streed Van Z. tot het gerechtshof in Leeuwarden voor rehabilitatie. In februari van dit jaar kende het hof Van Zon wegens het ten onrechte oprakelen van diens verleden een bedrag van 8.900 gulden toe.