Zelfmoord bisschop Pakistan

PESHAWAR, 7 MEI. De bisschop van de Pakistaanse stad Faisalabad heeft gisteren zelfmoord gepleegd uit protest tegen de terdoodveroordeling van een Pakistaanse christen. Bisschop John Joseph, een prominent mensenrechtenactivist, schoot zichzelf een kogel door het hoofd in de rechtbank van Sahiwal, 200 kilometer ten zuidwesten van Lahore.

Volgens I.A. Rehman, directeur van de Pakistaanse Commissie voor de Rechten van de Mens, gaf de 66-jarige bisschop zijn leven wegens het doodvonnis dat ruim een week geleden in dezelfde rechtbank werd uitgesproken tegen Ayub Massih. De 25-jarige Massih werd schuldig gevonden aan blasfemie. Hij zou de islam hebben beledigd door zich in lovende woorden uit te laten over Salman Rushdie, auteur van het in Pakistan verboden boek De Duivelsverzen. De zaak van Massih wacht nog een hoger beroep.

Rushdie werd tien jaar geleden getroffen door een fatwah van de Iraanse ayatollah Khomeiny, een oproep aan moslims in de hele wereld om hem te doden. Rushdie zou de profeet Mohammed hebben beledigd.

Bisschop Joseph kondigde vorige maand al aan dat zijn protest 'schokkend' zou zijn als de Pakistaanse regering het doodvonnis tegen Massih niet zou terugdraaien.

Honderden christenen verzamelden zich gisteravond voor de rechtbank van Sahiwal, nadat Joseph zelfmoord had gepleegd. De bisschop was eerder op de dag naar Sahiwal gereisd om een gebedsdienst te houden voor Massih met diens familie. Volgens hem waren de aanklachten tegen de jonge christen vals en was de rechtzaak een farce. Massih was beschuldigd op basis van een gesprek met een man, een Pakistaanse moslim. Volgens Massih had de rechter de doodstraf tegen hem uitgesproken omdat de aanklager een moslim was.

Een woordvoerder van de katholieke kerk in Pakistan noemde het “intriest” dat de “beste vertegenwoordiger van de mensenrechtenbeweging in Pakistan” zijn dreigement waarmaakte. “Maar zijn boodschap is duidelijk”, aldus de woordvoerder.

Bisschop Joseph stond in Pakistan bekend om zijn jarenlange inzet voor de Pakistaanse christenen, die met ongeveer twee miljoen mensen een kleine minderheid vormen. De bisschop ging twee keer in hongerstaking voor de rechten van Pakistaanse christenen. In 1992 protesteerde hij tegen de verplichte vermelding van de religie in het Pakistaanse paspoort. In 1994 protesteerde hij tegen de moord door extremistische moslims op een christen die terechtstond wegens godslastering.

In Pakistan leven naar schatting 140 miljoen moslims. Volgens de Pakistaanse wet krijgt iedereen die de naam van de profeet bezoedelt de doodstraf.