Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Winst Hunter Douglas neemt met 17 procent toe

AMSTERDAM, 6 MEI. Raam- en gevelbekleder Hunter Douglas heeft in het eerste kwartaal de winstgevendheid verbeterd. De nettowinst nam met 17 procent toe, terwijl de omzet met ruim 8 procent steeg. Dit heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt.

De producent van onder meer Luxaflex geeft geen concrete winstverwachting, maar Hunter Douglas geeft wel aan dat de resultaten “de optimistische vooruitzichten van de groep die eerder werden geuit voor het gehele jaar” bevestigen.

De nettowinst steeg met ruim 5 miljoen tot 35,4 miljoen gulden. Alleen in Azië liep de winstgevendheid terug. Per aandeel nam het resultaat toe met 13 cent tot 96 cent. Het bedrijfsresultaat steeg met 5,4 miljoen tot 63,8 miljoen gulden. Het aandeel Hunter Douglas reageerde vanochtend met een koersdaling. Tegen het middaguur noteerde het fonds 104,60, een daling van bijna 2 gulden.

De vanochtend bekendgemaakte nettowinst zit aan de onderkant van de verwachtingen van analisten. De markt ging uit van een resultaat van minimaal 35 en maximaal 40 miljoen gulden.

De omzet steeg met 48 miljoen gulden tot 618 miljoen. De hogere verkopen zijn slechts voor een deel (3,1 procent) verantwoordelijk voor de omzetgroei. Belangrijker waren de wisselkoersveranderingen die de verkopen (in geld gemeten) met bijna 6 procent opstuwden.

Het Rotterdamse bedrijf geeft geen cijfermatige opsplitsing van de resultaten per regio. Behalve de lagere winst in Azië meldt Hunter Douglas ook dat de verkopen in die regio licht zijn teruggelopen. In Latijns Amerika, Australië, Noord-Amerika en Europa gingen zowel de omzet als de winst omhoog.