Zweden wees spionnen uit

STOCKHOLM, 31 MAART. De Zweedse inlichtingendienst SAPO heeft in het afgelopen jaar twee mensen gearresteerd die later door de regering zijn uitgewezen wegens spionage-activiteiten.

Anders Eriksson, algemeen directeur van de dienst wilde niet zeggen welke nationaliteit de twee hadden. Eerder deze maand wees Noorwegen twee Russische diplomaten uit die al jaren bezig zouden zijn geweest Noorse burgers te ronselen voor spionage. Daarop wees de Russische regering twee Noren uit.

Buitenlandse spionagediensten ondernemen volgens Eriksson steeds vaker pogingen om Zweedse burgers voor hun organisatie te recruteren. Het zou niet meer zoals ten tijde van de Koude Oorlog in de eerste plaats gaan om militaire spionage. “Deze organisaties zijn in de eerste plaats geïnteresseerd in politiek, economie en technologie”, aldus Eriksson. (Reuters)