Weer balletgroep in het noorden

GRONINGEN, 31 MAART. Met ingang van het seizoen 1998/1999 beschikt Groningen weer over een dansgezelschap, dat als noordelijke dansvoorziening tevens Friesland en Drente moet bedienen.

Artistiek leider en choreograaf Itzik Galili is bezig met de formatie van een uit zes vaste dansers bestaande groep. Volgende maand neemt het gezelschap, dat Noord Nederlandse Dans/Galili Dance gaat heten, zijn intrek in de studio's van de voormalige Noord-Nederlandse dansvoorziening Reflex.

Met ingang van het huidige Kunstenplan (1997 t/m 2000) werd de subsidie aan Reflex stopgezet, terwijl voor een nieuwe dansvoorziening 1,1 miljoen gulden werd gereserveerd. Galili (Tel Aviv, 1961) werd vorig jaar tot artistiek leider benoemd, maar had nog tal van verplichtingen elders. Volgend seizoen maakt hij, behalve voor het nieuwe gezelschap, ook voor Het Nationale Ballet een nieuwe productie. Anouk van Dijk is aangetrokken als gastchoreografe. Galili streeft ook naar samenwerking met kunstenaars uit andere disciplines en is in gesprek met (opera-)regisseur Peter Sellars.