Veel partijlozen in parlement Oekraïne

KIEV, 31 MAART. Bij de Oekraïense parlementsverkiezingen van zondag blijken onafhankelijke en partijloze kandidaten 114 zetels in de wacht te hebben gesleept, van de 250 zetels die volgens het districtenstelsel werden gevuld. Desondanks kan de communisten uiteindelijk de helft van alle zetels in het Oekraïense parlement toevallen.

Bij de verkiezingen stonden in totaal 450 zetels op het spel; de helft daarvan werd gekozen volgens het districtenstelsel, de andere helft volgens het systeem van de proportionele verdeling. Volgens de voorlopige uitslagen kreeg de communistische partij 26 procent van de stemmen, meer dan twee keer zoveel als de eerstvolgende partij, de nationalistische Roech, die elf procent kreeg. Van de 250 zetels die volgens het districtenstelsel werden gekozen zijn er 37 bij de communisten terechtgekomen. Groter echter was de verrassing over de hoge score van onafhankelijke en partijloze kandidaten. De Democratische Volkspartij won in dertien districten, de Boerenpartij in tien en Roech in acht.

Algemeen wordt verwacht dat de communisten via de partijlijsten nog zoveel van de resterende 250 zetels veroveren dat ze uiteindelijk de helft van het parlement beheersen.

De communisten eisten gisteren de zege op. Volgens de leider van de communistische partij, Petro Simonenko, hebben de kiezers “hun negatieve houding” jegens het bewind van president Leonid Koetsjma geuit en “verandering” geëist. “De mensen hebben laten zien dat we deze ruïneuze koers moeten verlaten”, aldus Simonenko, een uitgesproken tegenstander van de hervormingen die president Koetsjma in de Oekraïne tracht door te voeren.

Internationale waarnemers hebben geconcludeerd dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen, maar dat de campagne is gekenmerktdoor “geweld, arrestaties, acties tegen kandidaten en misbruik van openbare functies”, zoals een verklaring van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) het uitdrukte. De incidenten “vormen een serieuze tekortkoming en wekken vragen over de neutraliteit van het staatsapparaat in de verkiezingen”. (Reuters, AP)