Tulip zakt weg op afwachtende effectenbeurs

AMSTERDAM, 31 MAART. Een lager Wall Street en een hoge dollar streden vanmorgen om voorrang op het Damrak. De rente-bepalende vergadering van de Amerikaanse centrale banken vanavond wierp zijn schaduw al over de markt. Het gevolg was een stille ochtend, waarin Tulip verder wegzakte.

AMSTERDAM Na een hoopvol begin klom de AEX-index vanmorgen met bijna 7 punten naar tegen de 1136 punten, zakte daarna terug tot een verlies, maar herstelde zich rond het middaguur met een winst van 2,06 punten op 1131,06 punten.

Grote koersverschillen bleven uit. Alleen de opmars van het aandeel Heineken leek na weken eindelijk te worden gestuit. Aanvankelijk trok de bierbrouwer nog 3,50 gulden aan op 488,00 gulden, om vervolgens terug te vallen naar 482,00 gulden. Het aandeel Koninklijke Olie stond vanmorgen licht onder druk, en moest aan het einde van de ochtend 70 cent prijsgeven op 118,50 gulden. Die koersdaling werd verklaard door argwaan onder beleggers of de olie-exporterende landen hun productiebeperkingen om de olieprijs op te stuwen daadwerkelijk nakomen.

Beleggers leken vooral te wachten op vanavond, wanneer in de VS de vergadering plaatsvindt van de Amerikaanse centrale banken. Hoewel een renteverhoging of andere drastische maatregelen niet waarschijnlijk worden geacht, is het gangbaar dat vooraf aan zo'n gebeurtenis de markten stilvallen. Op de lokale markt ging het aandeel Tulip fors onderuit, van 7,20 gulden naar 5,80 gulden aan het einde van de ochtend. Beleggers lijken hun vertrouwen in de Bossche computerfabrikant te hebben verloren, nadat dit weekeinde bekend werd dat topman Hetzenauer een groot deel van zijn aandelenpakket heeft verkocht.

De Amerikaanse dollar heeft zijn koersstijging van gisteren voortgezet. Vanmorgen bleek er op de Europese valutamarkt weer bijna een cent te zijn bijgekomen. Rond het middaguur noteerde de dollar 2,0830 gulden, tegenover 2,0755 gulden gisteren. Ook het pond sterling was hoger, en noteerde rond het middaguur 3,4920 gulden na maandag te zijn gesloten op 3,4865 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is de week begonnen met lagere koersen. Voor de vierde beursdag achtereen zakte het Dow Jones-gemiddelde, ditmaal met 13,95 punten tot 8782,13.

In het begin zat de beursindex nog in de lift. Dat kwam doordat Coca-Cola, één van de zwaargewichten in het koersgemiddelde, liet weten voor dit jaar een sterke groei van zijn verkoop te verwachten. De winst verdween echter snel. De beleggers beginnen wat angst te krijgen voor de stroom kwartaalcijfers die binnenkort loskomt.

TOKIO De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag, de laatste dag van het Japanse begrotingsjaar 1997/98, weliswaar gestegen, maar niet zo hard als gehoopt. De extra middelen die de overheid gisteren beschikbaar stelde om de koersen op te vijzelen, misten daarmee hun doel. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen eindigde op 16.527,17 punten. Dat is 1,6 procent meer dan op de voorgaande dag, maar ver beneden de grens van 18.000 punten die werd beoogd.

Met de steunmaatregel wilde de regering voorkomen dat veel banken en bedrijven die het toch al moelijk hebben, ook op hun aandelenbezit verlies zouden moeten boeken.