THE NIKKEI WEEKLY

The Nikkei Weekly is een uitgave van de Nihon Keizai Shimbun en is verkrijgbaar in de kiosk. http://www.nikkei.co.jp/enews

De reductie van broeikasgassen is in Japan het onderwerp van bureaucratisch bakkeleien tussen het ministerie van Internationale Handel en Industrie en het ministerie voor Milieuzaken. Dat komt, schrijft The Nikkei Weekly, omdat het resultaat van de recente onderhandelingen in Kyoto, te weten 6 procent reductie, 3,5 procent meer is dan de regering aanvankelijk voor ogen stond.

Toegegeven, dat cijfer is lager dan de 7 procent reductie die Europa heeft afgesproken en lager dan de 8 procent waartoe de Amerikanen zich hebben verplicht, maar het is ook zo dat Japan in het verleden al heel veel gedaan heeft aan reductie van riskante gassen, vooral door energiebesparing in bijvoorbeeld de auto- en staalindustrie. Nog meer besparingen zijn volgens het blad schadelijk voor de economie.

Het ministerie van Internationale Handel en Industrie zegt nu dat de oorspronkelijke doelstelling van 2,5 procent reductie al een kolossale opgave zal blijken te zijn. En de industrie kan dat niet alleen. Maar het heeft ook geen zin om alle verantwoordelijkheid neer te leggen bij de centrale overheid, zoals het ministerie van Handel dat wil, bijgestaan door de Japanse Federatie van Economische Organisaties (Keidanren). Het blad ziet meer in de wetsvoorstellen van het ministerie van Milieuzaken waarin veel taken en verantwoordelijkheden worden toebedeeld aan de lokale overheid en het lokale bedrijfsleven.