Shoarmazaak in Urk dicht na hevige rellen met racistische toon

URK, 31 MAART.De shoarmazaak Shalom in de haven van Urk gaat dicht. “Urk is voor mij afgelopen”, zegt de Turkse eigenaar C. Alan van de snackbar, die zaterdagavond het middelpunt was van hevige rellen. Daarbij raakten drie agenten en een aantal vandalen gewond.

Alan voelt zich niet meer veilig in het vissersdorp, nadat zijn winkel zaterdag was bekogeld met flessen en stenen. Hij zegt zich bijzonder te ergeren aan de racistische leuzen, die de relschoppers hem toeriepen. Zijn zaak is nog geen half jaar open geweest.

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie Urkers, in de leeftijd van 17, 18 en 19 jaar, van hun bed gelicht. Zij worden vastgehouden wegens openlijke geweldpleging bij de rellen, die begonnen na een ruzie tussen een Turks personeelslid van de shoarmazaak en een klant.

Het conflict zou het gevolg zijn van een oude ruzie tussen enkele Urker jongeren en de familie van de eigenaar. Vóór de zaak open ging, zou de voorpui van het pand al tweemaal zijn geramd.

Inmiddels zijn vijftien agenten belast met het onderzoek naar de ongeregeldheden. Een woordvoerder van de politie zegt dat er binnenkort meer arrestaties worden verwacht.

Politiechef B. Van Eeuwijk heeft aangekondigd dat er een onderzoek volgt, dat zich onder meer zal richten op wrijvingen tussen de jongeren en de eigenaar van de shoarmazaak en zijn familie. De woordvoerder van de politie zegt dat “de Urker jeugd nieuwe horeca-ondernemers in het dorp pleegt te testen”.

“Met een slok op doen ze grof tegen hem, en gooien met eten en drank. Koppig als ze zijn willen ze hem laten zien dat zij de baas zijn in het dorp”, licht hij verder toe.

De politie zei afgelopen weekeinde dat er bij de rellen geen spraken was van racistische motieven. Toch zal ze onderzoek gaan doen naar de vermeende discriminerende uitlatingen.

“Er zijn kreten gehoord als: 'Allah is geil, weg met die zwarten'. Dat kan natuurlijk helemaal niet door de beugel”, aldus de woordvoerder van de politie.

Burgemeester S. Veninga van Urk denkt dat de rellen mogelijk het gevolg zijn van cultuurverschillen tussen Urkers en Turken. Op een persconferentie zei hij gisteren dat de rellen te maken hadden met de gebruikelijke spanningen, die nu eenmaal bij die cultuurverschillen horen.