Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Het Europese Parlement wil burgers langer laten profiteren van taxfree aankopen op luchthavens en veerboten. Als het aan de Europese Unie ligt is het met het taxfree kopen van artikelen per 1 juli 1999 gedaan. Verder de conflicten tussen Noord- en Zuid-Korea waar nog steeds sprake is van een 'ijzeren gordijn'. Ned.2, 17.35-18.43u.

B&W. Staatsecretaris Willem Vermeend wordt door Witteman o.a. aan de tand gevoeld over de rechtvaardiging van aftrekposten, de strijd met de burger en het aangiftebiljet. Ned.3, 19.22-20.00u.

Save sex. In de serie jongerenprogramma's over hoe jongeren seks beleven vanavond drie meisjes die staande voor de spiegel vertellen wat zij sexy kleren vinden. Ned.2, 19.30-20.00u.

Netwerk. Onder meer aandacht voor de Israeliër Dudu Bianco die al dertig jaar als cameraman voor het Amerikaanse ABC-news in het oorlogsgeweld werkt. Ned.1, 20.25-20.58u.

Waarom? Daarom! Discussie met jongeren en ouders over alcoholgebruik van kinderen. Daarbij gaat het vooral over hoe je voorkomt dat je kind overmatig gaat drinken en hoe je reageert als zoon of dochter dronken thuiskomt. Ned.1, 22.07-22.43u.

37°. Reportage over de tamagotchi die voor velen een tijdsbesteding geworden is die hen volledig in beslag neemt. Waarom maken deze virtuele wezentjes zoveel gevoelens los bij kinderen en volwassenen? Duitsl.2, 22.15-22.45u.

BV2. Speciale uitzending over hoe ondernemers aan kapitaal komen. Ook is er aandacht voor geldschieters die Willie Wortels helpen met het veroveren van de markt. Ned.2, 22.30-23.35u.

Nova. Onder meer aandacht voor het transport van radioactief afval van de kerncentrale in Dodewaard naar de opwerkingsfabriek in het Franse plaatsje Cap la Hague dat stil is komen te liggen. Hierdoor kan Dodewaard voorlopig niet sluiten. Ned.3, 22.35-23.05u.

DOCUMENTAIRES

Doomsday discover magazine. Bij het einde van dit millennium neemt het aantal doemscenario's toe. Daarbij houdt men rekening met een wereldomvattende kernoorlog, het lamleggen van computernetwerken en zelfs rampen uit de ruimte. Het is namelijk niet ondenkbaar dat naar aarde meegenomen Mars-stof levensvormen bevat die voor de aardbewoner gevaarlijk zijn. Discovery, 21.00-22.00u.

Jambers. Portretten van vier Vlaamse 'fatale vrouwen' die een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mannen uitoefenen. Wanneer een man in haar armen raakt, wordt hij genadeloos gebruikt en onderworpen. De fatale vrouw laat zich door geen enkele man domineren. RTL4, 21.25-22.15u.

Wildlife on One. Natuurdocumentaire over de maki, een apensoort in het noorden van Madagascar die door langdurige droogte gedwongen wordt elders water te zoeken. BBC1, 21.30-22.00u.

Reputations special. Portret van astronaut Yuri Gagarin, de eerste man die de ruimte bezocht en symbool werd voor het succes van het communistische regime. BBC2, 22.00-23.00u.

Close-up: Slot van een driedelige serie over schatten van de aarde gaat over barnsteen en parels. Een natuurlijke parel uit de Perzische Golf is misschien wel de zeldzaamste juweel op aarde. En een in barnsteen ingesloten insect en andere organismen geven wetenschappers inzicht in de vroegste geschiedenis van het leven op aarde. Ned.1, 22.43-23.37u.

Overleven. Documentaire over recente doorbraken in de wetenschap. Er zijn vele theorieën over de Egyptische pyramiden, maar recent onderzoek heeft aangetoond dat de Egyptenaren zowel over de benodigde kennis als de vereiste sociale organisatie beschikten. Belg.2, 23.15-0.05u.

KUNST

Leuven centraal. Praatprogramma over kunst met vanavond schrijver Herman Brusselmans over zijn nieuwe boek Bloemen op mijn graf en dirigent van het Huelgas Ensemble Paul Van Nevel. Ook rechtstreeks contact met Antwerpen waar de film Left Luggage van Jeroen Krabbé in première gaat. Belg.2, 21.15-22.00u.

FILM

On Golden Pond (Mark Rydell, 1981, VS). Tragi-komedie over een bejaarde brommerige man (Henry Fonda) die tijdens een zomervakantie aan het Gouden Meer op een jongetje past en daarmee tot het besef komt hoe belangrijk zijn eigen dochter voor hem is. Ook met Katherine Hepburn. Ned.3, 20.00-22.00u.

Virtual Combat (Andrew Stevens, 1995, VS). Actiefilm met Don 'The Dragon' Wilson. Hij bestrijdt een virtuele, tot leven gewekte moordenaar. RTL5, 20-30-22.30u., met reclame.

. From Russia with Love (Terence Young, 1963, Engeland). Tweede James Bondfilm behoort, samen met 'Dr. No', tot de beste afleveringen van het subgenre. Met Sean Connery, Robert Shaw, Lotte Lenya. Veronica, 20.30-22.35u.

Amateur (Hal Hartley, 1994, VS). De droogkomieke, in jonge nonconformisten en onaangepaste losers gespecialiseerde regisseur van 'The Unbelievable Truth' en 'Trust' maakte naar eigen zeggen 'een actie-thriller met een lekke band'. Aan anorexia lijdende, voormalige non Isabelle Huppert ontfermt zich over mogelijke schurk (Martin Donovan) die met een ernstig geval van amnesie kampt en wordt belaagd door moordenaars uit pornomilieu. Kaal vormgegeven, tamelijk steriele film over zonde, verlossing en wederopstanding is vooral aardig voor wie nooit eerder een film van Hartley zag. Duitsl.2, 0.15-1.55u., nagesynchroniseerd.

Urban Cowboy (James Bridges, 1980, VS). Zie film-vooraf. BBC1, 0.25-1.35u.

Lured (Douglas Sirk, 1947, VS). Remake van Pièges (Robert Siodmak, 1939) speelt in Londen. Met Lucille Ball als door Scotland Yard gebruikt lokaas voor een seriemoordenaar en George Sanders als romantic interest èn hoofdverdachte. Morgen, BBC2, 11.30-13.10u., zwart-wit.