Samenwerking zes Europese airlines

ZÜRICH, 31 MAART. Zes relatief kleine Europese luchtvaartondernemingen hebben gisteren hun samenwerkingsverband The Qualiflyer Group gepresenteerd. Het gaat om Swissair, het Portugese TAP, Austrian Airlines, Turkish Airlines, Sabena en de Franse regionale maatschappij AOM.

Elke deelnemer behoudt zijn eigen identiteit, zo onderstreepten zij in een verklaring. Gezamenlijk vliegen zij op 294 bestemmingen in 125 landen. Daarnaast voegen zij kantoren en wachtlounges samen en komen ze met een nieuwe aanbiedingen voor vaste klanten. Ook willen ze onder meer hun activiteiten bundelen in het vrachtvervoer, het onderhoud en de catering. De maatschappijen hopen met hun alliantie de harde concurrentiestrijd tegen de grotere ondernemingen te overleven. Zij willen dat doen door hun relatief sterke positie op hun thuismarkt uit te breiden met bestemmingen van hun partners.

Verder werd gisteren bekend dat de houdstermaatschappij van Swissair, SAir, een belang van 20 procent neemt in TAP, de nationale luchtvaartmaatschappij van Portugal. In december hadden beide partijen nog een voorlopig akkoord bereikt over een belang van 10 procent.

Bij de Griekse luchtvaartmaatschappij Olympic Airways is binnen drie maanden tijd voor de tweede keer de bestuursvoorzitter opgestapt. Theodore Tsakiridis hield het vanmorgen voor gezien gehouden, enkele uren nadat de regering een wetsvoorstel had ingediend voor sanering van de noodlijdende maatschappij.