Productiebeperking gering; Olieprijs omlaag na besluit Opec

ROTTERDAM, 31 MAART. De Organisatie van olie-exporterende landen (Opec) heeft gisteravond laat tijdens een spoedvergadering in Wenen een akkoord bereikt over beperking van de productie met 1,245 miljoen vaten per dag om de sterk gedaalde olieprijs op te krikken.

De eerste reactie van de oliemarkt is echter negatief: op de termijnmarkt in New York ging de prijs van Amerikaanse lichte olie met 20 dollarcent per vat (159 liter) omlaag en die van de toonaangevende Noordzee-olie, Brent, met 15 dollarcent tot 14,35 dollar per vat. “Het Opec-akkoord valt tegen, de markt acht een grotere vermindering noodzakelijk want de aanvoer blijft te hoog”, zegt Gijs van Dam, marktexpert van Salomon SmithBarney in Amsterdam. “Ik had meer verwacht. Voor een fors prijsherstel is dit onvoldoende.”

De olieministers van het Opec-kartel volgden gisteravond het besluit tot productievermindering dat zondag een week geleden in de Saoedische hoofdstad Riad werd genomen door Saoedi-Arabië, Venezuela en het niet-Opec land Mexico. Deze trojka nam buiten de Opec om het voortouw om de olieprijs, die de afgelopen maanden met 40 procent was gedaald, een steun in de rug te geven. Gevolg was een stijging met 2 dollar tot ruim 15 dollar per vat.

Alle Opec-landen op Irak na beloofden een bijdrage in de productievermindering, gevolgd door vijf niet-Opec landen: Mexico, Noorwegen, Egypte, Oman en Jemen (samen 270.000 vaten per dag).

De totale vermindering van Opec en deze vijf komt nu uit op 1,115 miljoen vaten per dag. Het streefgetal van het trio dat in Riad het initiatief nam was hoger: 1,6 tot 2 miljoen vaten per dag. Koeweit heeft gisteren tijdens de spoedvergadering op het Opec-kantoor in Wenen nog gelobbyd voor een grotere beperking maar kreeg daarvoor geen steun.

Opec bracht geen verandering aan in de quota (maximum-productiehoeveelheden per land) die in november nog waren verhoogd.

De bijdrage van niet-Opeclanden aan de lagere productie bleef beperkt omdat Rusland en een serie kleinere producenten in Azië en Zuid-Amerika niet wilden meedoen.

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in Parijs voorziet verdere prijsdalingen omdat de behoefte aan Opec-olie in het tweede kwartaal wordt geraamd op 25,3 miljoen vaten per dag terwijl het aanbod van het kartel nu is vastgesteld op 27,605 miljoen vaten exclusief het extra aanbod dat uit Irak wordt verwacht.

Gisteren kritiseerde Robert Priddle, de directeur van het IEA - een organisatie van de Westere industrielanden - de beslissing van de Noorse regering om mee te doen aan de productievermindering. Priddle benadrukte dat Noorwegen zich verbonden heeft aan het IEA-streven naar een vrije en open markt.

Het IEA acht elke samenwerking van haar lidstaten met een kartel als Opec om de prijzen te beïnvloeden, uit den boze.