Onderdak in VS voor Chinese dissident Xu

PEKING, 31 MAART. De Chinese dissident Xu Shuiliang, die begin dit jaar samen met zestien anderen een petitie heeft ondertekend waarin werd gepleit voor verregaande politieke hervormingen, is vandaag uitgeweken naar de Verenigde Staten.

Volgens het in Hongkong gevestigde Informatie Centrum voor Mensenrechten en de Beweging voor Democratie in China, behoort Xu daarmee tot een groeiende groep dissidenten die wordt “gedwongen China te verlaten”.

De 52-jarige Xu behoorde samen met de eveneens naar de Verenigde Staten uitgeweken dissident Wei Jingsheng tot de selecte groep critici die eind jaren zeventig hun ongenoegen over China's politieke systeem hebben kenbaar gemaakt middels openbare manifesten. De groep is later bekend geworden als de Democratische Muur Beweging. Xu en Wei werden voor hun aandeel in die beweging vanaf 1981 langdurig opgesloten. Na de vrijlating van Xu, tien jaar later, zouden de Chinese autoriteiten het hem onmogelijk hebben gemaakt werk te vinden. Derhalve zou hij zich nu genoodzaakt voelen China te verlaten, aldus de Hongkongse organisatie voor de rechten van de mens.

Begin dit jaar, voorafgaand aan de jaarlijkse voltallige zitting van het Chinese parlement, het Volkscongres, ondertekende Xu een petitie waarin hij en andere dissidenten pleitten voor de vrijlating van alle politieke gevangenen, de wettelijke bescherming van burgerlijke vrijheden en een uitgebreid onderzoek naar de achtergrond van het gewapende optreden in Peking in het voorjaar van 1989 tijdens de onderdrukking van de vreedzame pro-democratische studentenprotesten. Eén van de mede-ondertekenaars, Yang Qinheng, werd in februari naar aanleiding van de petitie zonder vorm van proces veroordeeld tot drie jaar 'heropvoeding' via arbeid.

Niet bekend

Toch is de vrijlating van Wei één van de overwegingen geweest voor de Verenigde Staten en de Europese Unie, dit jaar geen kritiek te leveren op het Chinese mensenrechtenbeleid tijdens de zitting van de commissie voor de rechten van de mens van de Verenigde Naties in Genève. De Europese Unie sprak onder andere op grond van Wei's vrijlating van “vooruitgang” in China. Zowel Wei als Xu heeft die beslissing fel bestreden.

    • Floris-Jan van Luyn