Nutsbedrijf ENW stapt uit telecom, Brits Colt neemt over

ROTTERDAM, 31 MAART. Energie Noord West (ENW) verkoopt zijn telecombedrijf voor 141 miljoen gulden aan het Britse telecommunicatiebedrijf Colt. Het Noord-Hollandse bedrijf is daarmee het eerste energie- of kabelbedrijf dat plannen voor expansie in telecommunicatie opgeeft.

Volgens directeur algemene zaken L. van de Poel liepen de aanloopverliezen van het anderhalf jaar geleden begonnen telecombedrijf (omstreeks 10 miljoen gulden per jaar) te hoog op. Bovendien is ENW volgens Van de Poel vanaf het begin op zoek geweest naar een partner met kennis van telecommunicatie. “Dergelijke partijen willen echter volledige zeggenschap”, aldus Van de Poel. “Dat is voor ons een reden geweest om te zeggen: dan kunnen we er maar beter mee stoppen.”

Van de Poel hoopt de verkoop aan Colt in augustus van dit jaar af te ronden. Buiten de transactie valt het belang van ENW (14 procent) in telecommunicatiebedrijf Enertel. Dit belang moet eerst aan de andere aandeelhouders van Enertel (energie- en kabelbedrijven) worden aangeboden. Inmiddels onderhandelt telecombedrijf Federa (France Telecom, Rabobank en ABN Amro) over overname van Enertel, maar de partijen kunnen het niet eens worden over de prijs.

ENW bezit in de provincie Noord-Holland een glasvezelnet van ongeveer duizend kilometer en bijbehorende transmissie- en schakelapparatuur. Dit netwerk was aanvankelijk bestemd voor intern gebruik, maar het mag sinds de liberalisering van de telecommarkt ook derden worden aangeboden. In de eerste anderhalf jaar van zijn bestaan heeft het telecombedrijf van ENW omstreeks veertig zakelijke klanten binnengehaald. Op de markt waarop het bedrijf zich richt hebben zich sinds de liberalisering nog vele tientallen nieuwkomers gestort.

Minister Wijers (Economische Zaken) heeft in het verleden vraagtekens gezet bij de riskante expansie van nutsbedrijven in de telecommunicatie. Volgens Van de Poel heeft de discussie over commerciële nevenactiviteiten van energiebedrijven geen rol gespeeld in het besluit tot verkoop. “Bij ons waren die activiteiten strikt gescheiden”, zegt hij.

ENW (omzet drie miljard gulden) wil zich voortaan concentreren op levering van gas, elektriciteit en verwarming en bijbehorende diensten. ENW levert gas en elektriciteit aan 2,5 miljoen consumenten en 113.000 zakelijke klanten.

Het Britse telecommunicatiebedrijf Colt richt zich voor zijn groei in Europa op aanschaf van lokale glasvezelnetten in stedelijke gebieden. Het bedrijf had eind vorig jaar een omzet van 282 miljoen gulden. Het bezit een netwerk van 506 kilometer glasvezelkabel en heeft ruim 1.800 zakelijke klanten. Daarmee wil het bedrijf de zakelijke markt veroveren. De Britten krijgen via ENW toegang tot de Amsterdamse telecommarkt en de regio's Schiphol, Hoofddorp, Haarlem en Alkmaar. ENW wil met Colt gaan samenwerken bij het aanbieden van telecomdiensten en de aanleg van netwerken.