Lage straffen voor Belgische blauwhelmen

BRUSSEL, 31 MAART. De krijgsraad in Brussel heeft gisteren voorwaardelijke straffen uitgesproken tegen vier voormalige blauwhelmen wegens wangedrag in Somalië in 1993.

Een 26-jarige ex-paracommando kreeg drie maanden voorwaardelijk omdat hij een Somalisch meisje 'cadeau' had gedaan aan een jarige collega en omdat hij een jongen achter een vrachtwagen had gebonden. Tegen de man was zeven maanden onvoorwaardelijk geëist. De krijgsraad achtte niet bewezen dat hij uit racistische motieven heeft gehandeld. Drie medebeschuldigden kregen strafopschorting omdat ze een blanco strafblad hebben. De uitspraak leidde gisteren tot verontwaardigde reacties. In december vorig jaar werden twee voormalige blauwhelmen vrijgesproken die in Somalië een jongen boven een vuurtje hadden geroosterd.