Kunststofleiding

Het Economie-katern van 27 maart bevat een artikel over kunststofleidingen voor warm water. In dit artikel komen enkele onjuistheden voor, die tot verkeerde toepassing van kunststoffen zouden kunnen leiden. Voor waterleidingen worden de volgende kunststoffen gebruikt:

Polyethyleen (PE) soepel, niet geschikt voor heet water, maar bruikbaar bij zeer lage temperaturen (vandaar geschikt voor koelkastdozen); polyvinylchloride (PVC), niet geschikt voor heet water, stijf, bekend van regenpijpen en riolering; polybuteen (PB), soepel, geschikt voor heet water; cross-linked polyethyleen (PE-X), stijf, geschikt voor heet water. De extra 'C' staat voor extra chloor, niet voor crosslinking.

PB, PE-X en PP zijn ook toegestaan voor verwarming, met name vloerverwarming. Al deze toepassingen zijn via internationale normen beschreven.

Overigens zijn koperen leidingen niet alleen gevaarlijk als drinkwater niet de juiste zuurgraad heeft. Al jaren lang bevelen waterdistributiebedrijven aan 's morgens geen water uit de boiler te gebruiken om daarmee thee te zetten, en niet het eerste kopje koffie uit de koffieautomaat te drinken, omdat daar de hele nacht warm water in koperen leidingen heeft gestaan.

    • Dr. D.E. Knibbe
    • Nederlandse Normcommissies
    • Lid van Internationale