Kotsjarian op kop in strijd Armeens presidentschap

JEREVAN, 31 MAART. Robert Kotsjarian, premier en waarnemend president van Armenië, lijkt de Armeense presidentsverkiezingen van gisteren te hebben gewonnen. Toen vandaag de helft van de stemmen was geteld stond hij op 61,7 procent. Zijn rivaal Karen Demirtsjan was blijven steken op 38,3 procent van de stemmen.

Kotsjarian had bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, twee weken geleden, met 39 procent van de stemmen al het beste resultaat geboekt in een veld van twaalf kandidaten. Maar hij had niet de vereiste absolute meerderheid gehaald en moest in de tweede ronde uitkomen tegen Demirtsjan, de vroegere leider van de communistische partij van Armenië toen het nog een Sovjet-republiek was. Demirtsjan kreeg in de eerste ronde 31 procent van de stemmen. De meeste in de eerste ronde verslagen kandidaten hadden hun aanhang opgeroepen in de tweede ronde op Kotsjarian te stemmen. De enige uitzondering was de kandidaat die in de eerste ronde als derde eindigde; hij wilde geen voorkeur uitspreken. Internationale waarnemers oefenden overigens na die eerste ronde scherpe kritiek uit op de onregelmatigheden die waren gepleegd.

De meeste stemmen die in de tweede ronde zijn geteld komen van het platteland, maar na het tellen van eenderde van de stemmen in de hoofdstad Jerevan - waar eenderde van de Armeniërs woont - is duidelijk dat Kotsjarian ook daar aan de winnende hand is. Gisteravond al, toen de zege zich begon af te tekenen, trokken aanhangers van de premier juichend door de straten van de hoofdstad.

De campagneleiding van Demirtsjan beschuldigde gisteravond, na het sluiten van de stembureau's, Kotsjarians staf van fraude en intimidatie van de kiezers. “Er is sprake van massale fraude. We krijgen meer klachten binnen dan we aan kunnen”, aldus Demirtsjans campagneleider.

Zijn collega uit het kamp van Kotsjarian sprak dat tegen. Hij repte juist van ongeoorloofde praktijken van Demirtsjans aanhangers en zei dat de verslagen Demirtsjan tracht Kotsjarians zege in diskrediet te brengen. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die net als twee weken geleden de stembusgang in de gaten heeft gehouden en na die eerste ronde ernstige kritiek uitte, wil pas commentaar op het verloop van de tweede ronde geven als alle stemmen zijn geteld. (Reuters)