In België derde koe met BSE aangetroffen

BRUSSEL, 31 MAART. In België is een derde geval van gekkekoeienziekte (BSE) geconstateerd. Dat maakte de minister van Landbouw, Karel Pinxten, gisteren bekend.

Het gaat om een vijfjarige melkkoe op een bedrijf in het Oost-Vlaamse Waarschoot. De 124 overige koeien van het melkveebedrijf worden vernietigd en onderzocht op BSE.

Ook wordt de herkomst van de besmetting onderzocht. Onder meer wordt nagegaan of het dier in het verleden veevoer met beendermeel is gevoerd. Het onderzoek zal volgens het ministerie van Landbouw enkele weken duren.

Nog geen drie weken geleden werd een geval van gekkekoeienziekte vastgesteld in het West-Vlaamse Ruddervoorde. Er lijkt geen verband te bestaan tussen de laatste twee gevallen.

Een eerste geval van gekkekoeienziekte werd in België geconstateerd op een bedrijf in de buurt van Namen.

Volgens het Belgische ministerie van Landbouw verandert er niets aan de politiek ten aanzien van gekkekoeienziekte die de laatste tijd wordt gevolgd.

Niet uitgesloten wordt dat binnenkort meer gevallen worden vastgesteld. Belgische bedrijfsveeartsen melden vijftien tot twintig verdachte gevallen per maand.

België verloor al eerder zijn BSE-vrije statuut, die belangrijk is voor de export van vlees.