'Illegaal bloedproduct'; Aidspatiënt klaagt zijn kinderarts aan

ROTTERDAM, 31 MAART. Een 25-jarige aidspatiënt uit Groningen heeft een kort geding aangespannen tegen een kinderarts van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) die hem, en twee inmiddels overleden patiënten, met HIV besmet bloed zou hebben toegediend.

Dit heeft zijn advocaat M. Stroink bevestigd. Het bloed was afkomstig van de bloedbank Noord Nederland.

De hemofiliepatiënt, Wieger Koop, beticht de arts ervan halverwege de jaren tachtig aan hem en aan twee andere patiënten bewust een illegaal bloedproduct te hebben verstrekt met daarin HIV, het virus dat de dodelijke ziekte aids veroorzaakt. Ook de bloedbank Noord Nederland zou hebben geweten van de risico's van het preparaat. De twee anderen, een neef en een oom van Koop, zijn begin jaren negentig aan aids overleden. Koop is ernstig ziek.

Op 12-jarige leeftijd kreeg Koop enkele malen per week het bloedconcentraat Factorate HT van de Amerikaanse firma Tramedico toegediend. Het Amerikaanse bloedproduct werd volgens Koop van de Nederlandse geneesmiddelenmarkt geweerd, omdat de fabrikant de veiligheid van het preparaat niet kon garanderen.

De fabrikant gebruikte het bloed van vele duizenden donors, die voor hun diensten werden betaald. Onder de donors zouden ook drugsgebruikers zijn geweest. Koop eist in het kort geding een schadevergoeding en inzage in de medische dossiers.

Niet bekend

C. Smit Sibinga, medisch directeur van de stichting Rode Kruis Bloedbank Noord Nederland, bestrijdt dat zijn instelling een illegaal bloedconcentraat zou hebben geleverd. Volgens hem zijn de beschuldigingen van Koop zeer voorbarig. Factorate HT zou een erkend preparaat zijn geweest dat in virusveiligheid vooruitliep op andere medicijnen. Volgens Smit Sibinga is in heel Nederland gebruik gemaakt van het preparaat.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg bevestigt dat een van de preparaten die Koop naar eigen zeggen in 1985 toegediend kreeg, toen formeel illegaal was. Het ministerie gaf pas op 8 juli 1986 een vergunning af voor de invoer van het middel.