Gevangen Talibaan vrij

NEW DELHI, 31 MAART. Strijders in het noorden van Afghanistan hebben gisteren 65 militairen van de Talibaan vrijgelaten.

Op dit moment is de speciale VN-gezant voor Afghanistan, de Algerijn Lakhdar Brahimi, in de regio om een oplossing te vinden in de burgeroorlog. De noordelijke alliantie heeft enkele duizenden krijgsgevangenen van de Talibaan. De krijgsgevangenen zullen door het Rode Kruis van de Panjshir Vallei naar Kabul worden gebracht.

De anti-Talibaan-alliantie van verscheidene etnische minderheidsgroeperingen staat onder leiding van de verdreven president Rabbani en zijn militaire leider, generaal Massoud, en de strijders van de Oezbeekse generaal Dostam. Zij werden vorig jaar verslagen maar hielden het noorden van Afghanistan uit de handen van de religieuze legers. Afgelopen weekeinde gaf de leider van de Talibaan, Mullah Mohammed Omar, zijn religieuze milities opdracht geen gevangen militairen van de noordelijke oppositie te doden.