Garuda in acute financiële problemen

JAKARTA, 31 MAART. De financiële crisis in Indonesië leidt tot acute betalingsproblemen bij de nationale luchtvaartmaatschappij Garuda. Garuda zit zo krap in dollars dat het de huur van zes Airbus-vliegtuigen niet meer kan opbrengen.

De maatschappij heeft de financiers van de toestellen, een aantal banken die instaan voor een lening van 630 miljoen dollar (1,3 miljard gulden), benaderd voor overleg over herziening van de betalingsvoorwaarden.

In een uitgelekte brief schrijft de Garuda-leiding dat ze ondanks pogingen deviezen te verdienen, niet meer in staat is haar verplichtingen na te komen.

De betrokken banken, waaronder Crédit Lyonnais en Deutsche Morgan Grenfell, wilden vandaag geen commentaar geven op de berichten. Een woordvoerder gaf wel toe dat de banken zo'n brief van Garuda verwachten. Volgens hem is de luchtvaartindustrie het zwaarst van alle bedrijfstakken in Indonesië getroffen door de crisis en staat haar voortbestaan op het spel.

Begin deze maand al stelde de secretaris-generaal van de Indonesische vereniging van luchtvaartmaatschappijen, Benny Rungkat, dat verscheidene maatschappijen zonder staatshulp na april het loodje zouden leggen.

Door de val van de roepiakoers ten opzichte van de dollar kunnen ze de leasebetalingen voor gehuurde toestellen niet doen. Zij hadden de regering al gevraagd te bemiddelen over het opschorten van de betalingen.

De toestellen zijn sinds december 1996 in gebruik bij Garuda, maar zijn officieel eigendom van een Franse onderneming. Tachtig procent van het contractbedrag is verzekerd bij Coface, een bedrijf in exportkredietgaranties dat voor een deel in handen van de Franse staat is. Dat beperkt het risico van de betrokken banken.

Een oplossing kan zijn dat een aanvaardbare financieringsovereenkomst wordt gesloten voor zowel Garuda als de banken. In het andere geval zouden de toestellen kunnen worden opgeëist. (AFP)