EU: niet mengen in sociaal conflict

BRUSSEL, 31 MAART. De Europese Commissie mag niet direct ingrijpen in sociale conflicten die het vrije goederenverkeer in Europa ernstig verstoren.

De EU-lidstaten vinden inmenging van buitenaf in stakingen en blokkades ongewenst. Die binnenlandse conflicten liggen vaak te gevoelig, zei staatssecretaris Patijn (Europese Zaken) gisteren in Brussel. Hij noemde na een EU-ministerraad raad over de interne markt het voorbeeld van het conflict in Frankrijk dat vorig jaar leidde tot de wekenlange truckersstaking. Gevolg was dat het vrije goederenverkeer en het functioneren van de interne markt ernstig werden verstoord.Voor de Europese Commissie is wel een preventieve rol weggelegd. Er wordt gewerkt aan een crisisbeheersingsmechanisme, zodat Brussel aanbevelingen kan doen om de schadelijke gevolgen van een conflict te beperken. De lidstaten krijgen dan de plicht de commissie tijdig te informeren over naderende problemen. Met die informatie kunnen andere landen dan hun voordeel doen.

De ministers willen ook een snellere procedure bij het Europese hof van Justitie in Luxemburg als acties de vitale aanvoer van goederen bedreigen. Dat zou een soort ultrasnel kort geding moeten worden. (ANP)