CDA wil coalitie met D66 na verkiezingen in mei niet uitsluiten

DEN HAAG, 31 MAART. Het CDA sluit een coalitie met D66 niet uit, hoewel D66 zelf na de verkiezingen van 6 mei niet met het CDA wil samenwerken. “Beste Els”, zo zei CDA-leider De Hoop Scheffer gisteren in de richting van D66-lijsttrekker Borst, “het CDA gooit geen deuren dicht.”

De Hoop Scheffer reageerde gisteravond op een verkiezingsbijeenkomst in Arnhem op de uitlatingen van Borst een dag eerder. Lijsttrekker Borst zei zondag dat D66 onder geen beding met het CDA in één kabinet wil. Met deze uitspraak wilde Borst de kiezer duidelijk maken dat een stem op D66 de grootste kans biedt op voortzetting van de huidige coalitie. Coalitiepartners VVD en PvdA sluiten samenwerking met het CDA namelijk niet uit.

“Tussen CDA en D66 bestaan zeer grote verschillen, maar in dit land van coalities doen partijen een poging die te overbruggen”, zei De Hoop Scheffer. Hij wees op slechte opiniepeilingen voor D66 en vervolgde: “Ik vind dat best vervelend voor D66, maar om nu al je problemen af te reageren door het verketteren van andere partijen vind ik vreemd.”

De CDA-leider haalde verder uit naar de “Haagse rekenmeesters” van het Centraal Planbureau (CPB). Dat berekende vorige week dat het verkiezingsprogramma van het CDA slechts 25.000 extra banen oplevert, terwijl de programma's van PvdA, VVD en D66 elk goed zijn voor meer dan 100.000 banen.

De Hoop Scheffer herhaalde zijn mening dat de programma's van de concurrerende partijen zo goed scoren door de 'inverdieneffecten': geld uitgeven dat op basis van nog te voeren beleid zal binnenkomen. Volgens De Hoop Scheffer komt dit neer op “de huid verkopen voordat de beer geschoten is”.