Boek Mishima verboden

TOKIO, 31 MAART. Een rechtbank in Tokio heeft de verkoop van het boek 'Yukio Mishima: het zwaard en het rode pigment van de winter' verboden. De rechter achtte de publicatie van dit boek over een homoseksuele relatie tussen Yukio Mishima (1925-1970), een van Japans bekendste schrijvers, in strijd met de auteursrechten.

Hoewel uitgever Bunku Shunju de rechtmatige eigenaar is van de 15 brieven van Mishima aan de auteur Jiro Fukushima, waaruit in het boek uitgebreid wordt geciteerd, vond de rechter de bezwaren van de zoon en dochter van Mishima tegen het boek terecht. Zij vonden dat ook brieven onder het auteursrechten vallen en dus niet zomaar mogen worden gepubliceerd. Volgens de advocaat van Mishima's kinderen is het voor het eerst dat een Japanse rechter het auteursrechten van brieven heeft erkend.

De uitgever vindt het 'een schande dat op deze manier een sleutel tot het begrijpen van Mishima verborgen blijft voor het publiek', maar legt zich neer bij het besluit van de rechtbank.