Bioscoopbezoek in Europa stijgt in jaren negentig

BRUSSEL, 31 MAART. Het bioscoopbezoek in Europa is in de jaren negentig voortdurend toegenomen. In de periode 1990-1996 steeg het aantal bezoekers in de 15 landen van de Europese Unie met 18 procent tot 702 miljoen. Dit blijkt uit cijfers van het Eurostat, het bureau voor statitiek van de Europese Unie. Toch is het bioscoopbezoek in de Europese Unie nog niet terug op het niveau van 1980, toen 1 miljard Europeanen naar een filmtheater gingen.

In Luxemburg en Ierland deed zich met 30 procent de grootste stijging van bioscoopbezoek voor. De Ieren gingen in 1996 van alle Europeanen met gemiddeld 3,2 keer per jaar het vaakst naar de bioscoop. Het gemiddelde Europese bioscoopbezoek lag op 1,9 keer per jaar. Dit is belangrijk minder dan het Amerikaanse gemiddelde van 4,6 keer per jaar. Nederland zit met 1,1 bioscoopbezoek per jaar onder het Europese gemiddelde.

De omzet van het totale Europese bioscoopbedrijf bedroeg in 1996 7,1 miljard gulden, ongeveer 70 procent van de Amerikaanse omzet, aldus Eurostat. De vijftien Europese landen brachten in 1996 669 films uit, veel meer dan de 421 filmproducties van de Verenigde Staten. (AP)